Ξεκινά η δίκη για τις άγονες γραμμές

Σήμερα, και  έπειτα από αναβολή αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Δ΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για την περιβόητη υπόθεση του σκανδάλου των άγονων γραμμών, η οποία είχε ταλανίσει ι επί μήνες την τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Μοναδικός κατηγορούμενος για το αδίκημα της εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος -με «φόντο» το μοίρασμα της πίττας των άγονων γραμμών – είναι ο Παναγιώτης Ζαχαρίου άλλοτε στενός συνεργάτης του τότε υπουργού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Αριστοτέλη Παυλίδη.

Ο πρώην υπουργός, ωστόσο, δεν θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς παρέμεινε στο απυρόβλητο της ποινικής διαδικασίας μετά το «όχι» της Βουλής να τον παραπέμψει ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου. Είχαν προηγηθεί το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας που έκανε λόγο για απαλλαγή του από το αδίκημα της εκβίασης και τα πορίσματα των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ), που τάσσονταν υπέρ της άσκησης δίωξης για ηθική αυτουργία σε εκβίαση αλλά και παθητική δωροδοκίας σε βάρος του Αρ. Παυλίδη.

Σύμφωνα με βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών (581/2011) στο εδώλιο θα καθίσει μόνο ο Π. Ζαχαρίου άλλοτε στενός συνεργάτης του Αρ. Παυλίδη. Τα μέλη του συμβουλίου δέχονται ότι ο Π. Ζαχαρίου πρέπει να δικαστεί για το κακούργημα της εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια σε βάρος του Φ. Μανούση, ενώ αποφαίνονται ότι πρέπει να διατηρηθούν και οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στον κατηγορούμενο (απαγόρευση εξόδου και εγγυοδοσία).

Στο δικαστικό βούλευμα γίνεται αναφορά στο περιβόητο διαμέρισμα της θυγατέρας του Αρ. Παυλίδη και μνημονεύεται η συνάντηση που είχε επιδιώξει ο Φ. Μανούσης με τον πρώην υπουργό, προκειμένου να λάβει απαντήσεις για τη μεροληπτική στάση που τηρούσε το υπουργείο «προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου «Πηνελόπη», συμφερόντων της οικογένειας Αγούδημου».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, σύμφωνα με την βούλευμα, ο πρώην υπουργός παρέπεμψε τον εφοπλιστή στον κ. Ζαχαρίου για να λύσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Μετά την προτροπή αυτή του κ. Παυλίδη, ο εφοπλιστής επικοινώνησε με τον κ. Ζαχαρίου ο οποίος του είπε ότι βρέθηκε λύση στο πρόβλημά του αρκεί να «εξασφαλίσουν (ο υπουργός και ο ίδιος) τα γεράματά τους και να καλυφθούν τα χρέη από το διαμέρισμα που πήρε στη θυγατέρα του ο υπουργός».

Ο εισαγγελέας, όπως και τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δέχονται ότι ο στενός συνεργάτης του κ. Παυλίδη απέσπασε συνολικά από τον εφοπλιστή 657.000 ευρώ εκβιάζοντας τον με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του στους διαγωνισμούς των άγονων γραμμών. Τέλος, οι δικαστές απορρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών του κ. Ζαχαρίου ότι δηλαδή ήταν οικονομικά εύρωστος, ότι δεν χρειάζονταν να ζητήσει χρήματα από τον εφοπλιστή και ότι η επίσκεψη στο γραφείο του ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα