Με διαδικαστικά θέματα ξεκίνησε η δίκη του Τ. Μαντέλη

Με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης  των πέντε κατηγορουμένων της υπόθεσης των μαύρων ταμείων της Siemens,  με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη συνεχίζεται η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Οι δικηγόροι δίνουν μάχη νομικών επιχειρημάτων, προκειμένου να μην παραστεί ως πολιτικός ενάγων στη δίκη τόσο το ελληνικό δημόσιο όσο και ο ΟΤΕ.

Οι συνήγοροι του κατηγορημένου υποστήριξαν πως ο ΟΤΕ δεν δικαιούται να παρίσταται γιατί δεν πλήρωσε το ποσό της μίζας αλλά αυτό το κατέβαλε η γερμανική Siemens,  ενώ για το Δημόσιο υποστήριξαν ότι πρέπει να απορριφθεί η παράσταση πολιτικής αγωγής του γιατί οι κατηγορούμενοι δεν είναι υπάλληλοί του.

Το ελληνικό δημόσιο και ο ΟΤΕ δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής, διεκδικώντας από κάθε κατηγορούμενο το μεν δημόσιο 500.000 ευρώ και ο ΟΤΕ το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ.

Ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος πρότεινε να απορριφθούν οι ενστάσεις των κατηγορημένων.

Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Μαντέλη κάθονται οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα  ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δύο δόσεις σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της Ηλίας Γεωργίου.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μονάς και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα