Ξεμένει από φίλους ο Τσίπρας

Χωρίς φίλους «απειλείται» να μείνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βλέπει τον ένα μετά τον άλλο τους συνοδοιπόρους του να του γυρίζουν την πλάτη. Η παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ήταν άλλο ένα χτύπημα και πλέον από την πάλαι ποτέ παρέα δεν έχει μείνει κανένας – πλην του Νίκου Παππά, ο οποίος ωστόσο δεν προέρχεται από αυτή την παρέα

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Η παραίτηση του Γ. Σακελλαρίδη μετά τη διαφοροποίησή του από την κυβερνητική πολιτική έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τον Αλ. Τσίπρα. Και αυτό γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον άνθρωπο που κατά κοινή ομολογία έβγαλε ασπροπρόσωπο τον πρωθυπουργό στην πρώτη και σύντομη θητεία του.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ήταν εκείνος που τον πίεσε λίγο πριν από τις κάλπες να είναι εκ νέου υποψήφιος, τη στιγμή μάλιστα που ο πρώην υπουργός είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αποσυρθεί. Αυτό όμως θα συνιστούσε πολιτική ήττα για τον πρωθυπουργό.

Αλλά και μετά τις εκλογές οι πιέσεις στον Γ. Σακελλαρίδη να υπουργοποιηθεί ήταν ισχυρές και μέχρι την τελευταία στιγμή. Εκείνος επέλεξε να μείνει εκτός του κυβερνητικού σχήματος, ίσως γιατί γνώριζε τη συνέχεια, όπως σχολιάζουν δικοί του άνθρωποι. Μόνο που ο Γ. Σακελλαρίδης δεν είναι μονάδα αλλά μέλος μιας ομάδας που πλέον έχει διαλυθεί. Πρόκειται για εκείνους που ανήκαν στον στενό πυρήνα του Αλ. Τσίπρα ήδη από τα φοιτητικά τους χρόνια. Σε αυτήν ανήκαν ακόμα ο πρώην γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, ο Αλέξανδρος Μίστης που έφτασε μέχρι τα πρόθυρα του Μεγάρου Μαξίμου, ο Ανδρέας Κυρίτσης και ο Κώστας Μαρματάκης, τον οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έφερε από την Κρήτη όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ραδιοφωνικός σταθμός «Το Κόκκινο», αλλά σήμερα έχει συνταχθεί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Λαϊκή Ενότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν μέλος και της εκτελεστικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια παρέα αν και λίγο πιο πίσω ήταν η Ράνια Σβίγκου, σήμερα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε σχέσεις κυρίως με τον Αλ. Τσίπρα, μιας και όπως σχολιαζόταν έντονα από τότε… ανήκε στα τσικό. Και σήμερα οι κακές γλώσσες λένε πως σύντομα θα ακολουθήσει και εκείνη –με δική της πρωτοβουλία– τον δρόμο της εξόδου, διαφωνώντας με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Μέσα σε μερικούς μόλις μήνες διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός πέτυχε το ακατόρθωτο. Από αυτή την παρέα επί της ουσίας να μην έχει μείνει ούτε ένας. Και πρόκειται για ανθρώπους που είχαν από κοινού σχεδιάσει το πολιτικό τους μέλλον αρκετά διαφορετικά, αλλά εν τέλει η διαδρομή τούς οδήγησε αλλού.

Ειδικά στον Τ. Κορωνάκη ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό χρωστά την εκλογική του επιτυχία (τον Ιανουάριο), μιας και πρόκειται για τον άνθρωπο εκ των επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με τον Ηλία Χρονόπουλο, τη Λίνα Θεοδώρου και τον «παλιό» Θεόδωρο Μιχόπουλο «έγραψαν» 24ωρα στην Κουμουνδούρου, στήνοντας την επιτυχημένη καμπάνια των εκλογών.

Από τα φοιτητικά χρόνια ξεκίνησε και η φιλία του Γ. Σακελλαρίδη με τον Αλ. Τσίπρα. Οι συναντήσεις τους ήταν συχνές και εστιάζονταν κυρίως στα προβλήματα της Αθήνας, όπως τα προσφυγικά και η υπόθεση με το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Οργανωτής της νεολαίας του Συνασπισμού στη Νέα Σμύρνη ξεχώρισε, και ο Αλ. Τσίπρας τον ανέδειξε από νωρίς, αφού ως καθοδηγητής του διέκρινε τις αρετές και τις ικανότητές του. Τον επέλεξε και ως υποψήφιο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στον δήμο Αθηναίων. Έκπληξη πρώτου μεγέθους για όσους δεν τον γνώριζαν, αφού τα επικοινωνιακά του χαρίσματα και οι μεταρρυθμιστικές απόψεις του για την Οικονομία ήταν γνωστές στον Γιάννη Δραγασάκη και στον Νίκο Παππά.

Ο Ανδ. Καρίτζης ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, όταν ο Αλ. Τσίπρας ανέλαβε τα ηνία του κόμματος. Η εμπιστοσύνη που του είχε ο νέος πρόεδρος ήταν τυφλή. Η πορεία τους άλλωστε μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν του επέτρεπε να αμφιβάλει. Εν τέλει, και αυτός επέλεξε να διαφοροποιηθεί υποβάλλοντας την παραίτησή του.

 

 

Η ξεχωριστή περίπτωση της Ζωής

 

Με διαφορετική αφετηρία αλλά κοινή διαδρομή, οι Αλέξης Τσίπρας και Ζωή Κωνσταντοπούλου αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους όταν ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να επιλέξει τον ρεαλισμό κόντρα στην ιδεολογία τής άλλοτε προέδρου της Βουλής. Μάλιστα, οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν σχεδόν από την αρχή της κυβερνητικής θητείας, όταν ο ένας συμβιβάστηκε (έστω και επώδυνα) με τους δανειστές ενώ η άλλη επέμενε επαναστατικά.

Στην ίδια περίπου κατηγορία κανείς θα μπορούσε να εντάξει από τον Αλέκο Αλαβάνο μέχρι τον Μανώλη Γλέζο, δύο πολιτικές προσωπικότητες με ιδιαίτερο βάρος (στο παρελθόν) για τον Αλ. Τσίπρα, που πλέον όμως δεν λένε ούτε… γεια. Ο μόνος που έχει μείνει πιστός στο πλευρό του είναι ο Νίκος Παππάς. Ένας άνθρωπος ο οποίος όμως προέρχεται αμιγώς από το φιλικό περιβάλλον του πρωθυπουργού και ουδέποτε στο παρελθόν είχε σχέση με το κόμμα, μιας και αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο βρέθηκε για σπουδές στο Λονδίνο από όπου επέστρεψε όταν πια όλα είχαν δρομολογηθεί σε μεγάλο βαθμό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα