«Οι αθλητικές αρχές δεν επιθυμούν την εξυγίανση»!

«Χαμένος της όλης υπόθεσης, είναι το ποδόσφαιρο…». Με αυτή τη φράση ολοκληρώνει το νέο του άρθρο ο ερευνητής για τη διαφθορά στο χώρο του λαοφιλούς αθλήματος, Ντέκλαν Χιλ, ο οποίος «ξανακτύπησε», χρησιμοποιώντας και πάλι ως άξονα τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα!

Ο Ντέκλαν Χιλ υποστηρίζει πως η διαφθορά βασιλεύει στο ποδόσφαιρο, ακριβώς γιατί οι ποδοσφαιρικές αρχές δεν έχουν τη βούληση να την αντιμετωπίσουν. Χαρακτηρίζει ανεξήγητη τη στάση της FIFA στις γενικότερες καταγγελίες και αδιανόητη εκείνη της UEFA στην περίπτωση της Ελλάδας. Ιδού το άρθρο του διάσημου ερευνητή:

«Mετά το χτύπημα των κακοποιών με ρόπαλο στον έναν εκ των συντονιστών της διαιτησίας δεν θα πίστευε κανείς πως τα πράγματα θα μπορούσα να γίνουν χειρότερα.

Έτσι ακριβώς έγινε.

Στον ελληνικό Τύπο δημοσιεύθηκαν άρθρα σχετικά με επιστολή που υπογράφεται από την UEFA και τη FIFA, όπου προειδοποίησε τις ελληνικές αρχές αναφορικά με τη στάση τους για την διαφθορά στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα τους.

Μπορείτε να σκεφτείτε, Υπέροχα! Επιτέλους, οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές κινούνται για να προστατεύσουν τον μακρύ κατάλογο των κακοποιημένων παικτών, ξυλοκοπημένων διαιτητών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

Επιτέλους η FIFA και η UEFA κινείται για να διασφαλίσει πως ποτέ ένας ιδιοκτήτης συλλόγου ή παράγοντας του πρωταθλήματος δεν θα συλληφθεί για πιθανή δωροδοκία, επειδή έχουν δημιουργήσει ένα ασφαλές σύστημα που θα σχετίζεται με την διαφθορά στον αθλητισμό.
Κάνετε λάθος.

Βλέπετε ότι οι Έλληνες πολιτικοί και οι εισαγγελείς προσπαθούν να καθαρίσουν το ποδόσφαιρο τους. Μία από τις εισαγγελείς της χώρας έχει ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα κατά της αθλητικής διαφθοράς με μια σειρά συλλήψεων και το Κοινοβούλιo τους συζητά για μια σειρά δρακόντειων μέτρων ενάντια στο στήσιμο αγώνων.

Ωστόσο, η επιστολή της UEFA και της FIFA είναι μια προειδοποίηση προς τις ελληνικές αρχές να μην παρεμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Είναι μια προειδοποίηση για τις ελληνικές αρχές να μην συλλαμβάνουν κανέναν. Είναι μια προειδοποίηση ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να μην ασκήσουν δίωξη σε κανέναν που συνδέεται με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν ξέρουμε πόσοι από τους ανθρώπους συλληφθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι πραγματικά ένοχοι. Ωστόσο, θα ήταν ωραίο αν θα μπορούσαμε να έχουμε πραγματικά μια ανεξάρτητη έρευνα για να ξεριζώσουν το σύστημα της αθλητικής διαφθοράς τόσο ενδημική σε σημείο που η FIFPro – η ένωση των ποδοσφαιριστών – προειδοποιεί τα μέλη της να μην αγωνιστούν στην Ελλάδα.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό στην πραγματικότητα.

Πριν από λίγους μήνες, μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε από καλοπροαίρετους ακαδημαϊκούς υποστήριξαν πως οι ποδοσφαιρικές αρχές παρεμποδίζονται στην καταπολέμηση του στησίματος αγώνων, επειδή η αστυνομία και οι εισαγγελείς, είτε δεν θα πάρουν το θέμα στα σοβαρά ή η νομοθεσία στις χώρες της Ευρώπης δεν ήταν αρκετά ισχυρή για τη δίωξη εκείνων που στήνουν αγώνες.

Η ελληνική περίπτωση δείχνει αυτό που πηγές από διωκτικές αρχές σε όλο τον κόσμο επανειλημμένα μου λένε : είναι πολύ πρόθυμοι να συλλάβει διαφθαρμένους παράγοντες του αθλητισμού, παίκτες ή διαιτητές.

Το πρόβλημα είναι να έχουν την υποστήριξη των αθλητικών αρχών.

Η άποψή τους μπορεί να πιστοποιηθεί με μια απλή αναζήτηση στο Google. Θα δείξει ότι πραγματοποιήθηκαν κύματα αστυνομικών ερευνών σε όλη την Ευρώπη. Συχνά, αυτές οι έρευνες έχουν οδηγήσει σε επιτυχημένες καταδίκες.

Το πρόβλημα τότε δεν αφορούσε με την επιβολή του νόμου, αλλά τους ανθρώπους που «τρέχουν» τα σπορ.

Η στάση της FIFA θυμίζει τη φοβερή μη διερεύνηση των στημένων αγώνων στη Νότια Αφρική λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Επί του παρόντος, οι αρχές της Νότιας Αφρικής και της FIFA παίζουν ένα περίεργο παιχνίδι ώστε να περάσει την ‘πατάτα’ για να αποφύγουν να προβούν σε οποιαδήποτε σοβαρή έρευνα.

Η στάση της UEFA στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο ανεξήγητη όταν θυμάστε ότι όταν ο ερευνητής τους για τα στημένα παιχνίδια επισκέφθηκε την Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια. Μάλιστα η διεύθυνση του και ο αριθμός του τηλεφώνου του είχαν διαρρεύσει στον Τύπο βάζοντας τον καημένο σε κίνδυνο.

Όσον αφορά την Τουρκία, την χώρα όπου η άθλια στάση της στην ποδοσφαιρική διαφθορά έχει περισσότερες τις ομοιότητες την Ελλάδα, για ακόμη μία φορά γίνεται άμεση σύγκριση.

Στην Ελλάδα, οι πολιτικοί παρεμποδίζονται από τις ποδοσφαιρικές αρχές στη δίωξη της διαφθοράς.

Στην Τουρκία, τη στιγμή που η αστυνομία είχε καταφέρει να λάβει καταδικαστικές αποφάσεις για παράγοντες της Φενέρμπαχτσε, οι Τούρκοι πολιτικοί τις ανέτρεψαν με προεδρικό βέτο και μείωσαν την ποινή για τους παράγοντες που κρίθηκαν ένοχοι.

Έτσι, δεν είναι σαφές ποια χώρα – Τουρκία ή Ελλάδα – είναι πρωταθλήτρια στη διαφθορά, αλλά γνωρίζουμε ότι και πάλι το ποδόσφαιρο είναι ο χαμένος της υπόθεσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα