Οι εντολές της Κομισιόν στην Ελλάδα για έλλειμμα και χρέος

Τρεις εντολές δίνει η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για έλλειμμα και χρέος σε εξασέλιδη έκθεσή της ενώ προχωρά και σε  διευκρινίσεις για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της πρότασης εξόδου της χώρας  από το υπερβολικό έλλειμμα.

 

Στο έγγραφό της, όπως αναφέρει το capital.gr η Επιτροπή παραδέχεται ότι δεν επαρκούσαν, προκειμένου να λάβει απόφαση, τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα την Άνοιξη παρά το γεγονός ότι έδειχναν όχι μόνο εκπλήρωση του στόχου για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ (σ.σ. που είναι και το σχετικό κριτήριο) αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα.

 

Οι 3 συστάσεις

Η Επιτροπή αναφέρει επίσης στη σύστασή της προς το Συμβούλιο, ότι πρέπει η μείωση του ελλείμματος να είναι διατηρήσιμη τα επόμενα έτη, αλλά και να εκπληρώνεται το άλλο κριτήριο, αυτό του χρέους (σ.σ. ορίζεται ότι πρέπει να αποκλιμακώνεται προς το 60% του ΑΕΠ).

Έτσι, όπως αναφέρεται στην πρόταση “εξόδου”, συστήνει στην Ελλάδα:

1.Να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Μεσοπροθέσμου (σ.σ. των μέτρων των 6,5 δισ. ευρώ με περικοπές συντάξεων/αφορολογήτου),

2. Να τηρήσει τα όρια δαπανών αλλά και

3.”Να συμμορφωθεί με το κριτήριο του χρέους”.

Αναλυτικά, η Κομισιόν επισημαίνει ότι “από το 2017, που είναι το πρώτο έτος μετά τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, η Ελλάδα θα υπόκειται στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα εξακολουθήσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο του Προγράμματος που καλύπτει την περίοδο έως τα μέσα του 2018. Στη συνέχεια, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό της στόχο με κατάλληλο ρυθμό, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης του δείκτη αναφοράς δαπανών, και να συμμορφωθεί με το κριτήριο του χρέους”.

Η αναφορά για το χρέος

Για το χρέος, αναφέρεται ότι “λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της πτώσης του ονομαστικού ΑΕΠ και της χρηματοδοτικής στήριξης στον τραπεζικό τομέα και παρά τη σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους το 2012, ο δείκτης χρέους γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκε από 109,4% το 2008 σε 179,0% το 2016”.

 

Διευκρινίζει ότι “ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε από 177,4% το 2015 σε 179,0% το 2016 καθώς το δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2016 χρησιμοποιήθηκε εν μέρει για τη δημιουργία των απαραίτητων ταμειακών αποθεμάτων”. Εκτιμά μάλιστα ότι η αύξηση αφορούσε επίσης την εκκαθάριση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

 

Σύμφωνα με την Κομισιόν “ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει γενικά σταθερός το 2017, καθώς συνεχίζεται το πρόγραμμα εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά το 2018 αναμένεται να μειωθεί στο 174,6% του ΑΕΠ λόγω του δημοσιονομικού πλεονάσματος” και των ευνοϊκών συνθηκών του οικονομικού κύκλου.

 

Γίνεται αναφορά στην δημοσίευση του πορίσματος της Eurostat τον Απρίλιο του 2017 για την πορεία του 2016 αλλά και στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για τα επόμενα χρόνια που έδειξαν ότι “η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε το Συμβούλιο να καταργήσει την απόφασή του για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα