Οι καταγγελίες Τσατάνη που έγιναν… σίριαλ!

 

Αναστάτωση σε δικαστικούς και νομικούς κύκλους έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες της εισαγγελέως εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι οποίες πλέον έχουν φτάσει στη Βουλή.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Όλα άρχισαν πριν από μερικούς μήνες όταν η εισαγγελέας ανέλαβε να χειριστεί υπόθεση που αφορούσε τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο και τη Λαϊκή Τράπεζα. Η δικογραφία μπήκε στο αρχείο και εν συνεχεία διατάχθηκε από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, πειθαρχική έρευνα με αντικείμενο τους λόγους για τους οποίους η προκαταρκτική εξέταση δεν ανατέθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς ή στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με καταγγελίες που είχαν δει το «φως» της δημοσιότητας, η κα Τσατάνη, παρ’ ότι ήταν σε εξέλιξη παρόμοια έρευνα με «επίκεντρο» τον επιχειρηματία και συνεργάτες του από την Εισαγγελία Διαφθοράς και μάλιστα από τους επίκουρους εισαγγελείς, Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο, τους αφαίρεσε τη δικογραφία!

Η υπόθεση έφτασε στα χέρια της κας Τσατάνη μετά από μηνυτήρια αναφορά του αρμόδιου εισαγγελέα δικαστικής συνδρομής, Γιάννη Αγγελή. Τη μηνυτήρια αναφορά ανέλαβε να χειριστεί η κα Τσατάνη και με αυτήν την αφορμή αφαιρέθηκε η συναφής δικογραφία από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς.

Η κα Τσατάνη, πριν από την εντολή για τη διενέργεια της πειθαρχικής έρευνας και αφού είχε θέσει την υπόθεση «Βγενόπουλου» στο αρχείο, κατέθεσε στις 22 Φεβρουαρίου 2016 μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Στην επίμαχη αναφορά, η οποία έχει πλέον διαβιβαστεί στη Βουλή, η κα Τσατάνη αναφέρεται σε συνάντησή της, η οποία έγινε με δική της πρωτοβουλία(!) στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, όπου υποστηρίζει ότι «πιεστικά μου εζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς». Σύμφωνα με την κα Τσατάνη, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου «περί δικαστικών πραξικοπημάτων».

Η εισαγγελέας Εφετών επίσης αναφέρεται σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό στις 22 Νοεμβρίου 2015, για την οποία υποστηρίζει: «Σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος μού συνέστησε να επιστρέψω τη δικογραφία που χειρίζομαι παράνομα στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει εις βάρος μου άγριος πόλεμος. Χαρακτηριστικά, δε, τόνισε ότι “έχω στα χέρια μου ένα απόστημα που θα σκάσει εις βάρος μου… και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου”». Μάλιστα, η εισαγγελέας ισχυρίζεται πως διαθέτει και αποδεικτικά στοιχεία.

Άμεση ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος, με επιστολή του, στις 2 Μαρτίου 2016, στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με την αναφορά της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη.

Ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει πως η συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κας Τσατάνη, διευκρινίζει πως η δήλωσή του περί «δικαστικών πραξικοπημάτων» είναι μεταγενέστερη, ενώ αποκαλύπτει επιστολή-φωτιά του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρεται ότι ο επιχειρηματίας γνώριζε την αρχειοθέτηση της δικογραφίας πριν ανακοινωθεί επισήμως!

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η εισαγγελέας με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο για χειρισμούς της σχετικά με δικογραφίες που αφορούσαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, παρ’ ότι ο σύζυγος και η κόρη της ήταν υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ., του ζήτησε, σχεδόν κλαίγοντας, να λυπηθεί την κόρη της και του έδειξε φωτογραφία της σε δίπτυχη κάρτα, την οποία μάλιστα άφησε στο γραφείο του! Η κα Τσατάνη, ταυτόχρονα, του είπε ότι φοβόταν μην της ασκηθεί πειθαρχική δίωξη διότι αυτό θα εμπόδιζε την προαγωγή της. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει, επίσης, ότι εξέφρασε στην κα Τσατάνη, κατά τη συνάντηση τους, τη νομική του άποψη και μόνο, αναφέροντας: «Πράγματι δε, της επεσήμανα ότι η νομική μου άποψη ήταν να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς(…)».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρεται και στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, διευκρινίζοντας: «Της επανέλαβα τα ίδια που της είχα πει στο γραφείο μου, και εκείνη μου είπε και πάλι ότι θα σκεφθεί τι θα πράξει». Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός διερωτάται ευλόγως περί της αναφοράς που κάνει η κα Τσατάνη ότι διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία(!) επισημαίνοντας: «Δεν διευκρινίζει όμως εάν έχει κρατήσει τις εκατέρωθεν κλήσεις ή έχει μαγνητοφωνήσει την ιδιωτική μας συνομιλία κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 370Α Π.Κ.». Δηκτικά ο κ. Παπαγγελόπουλος τονίζει επίσης πως η αναγραφή δήθεν φράσεών του στο κείμενο της αναφοράς, εντός εισαγωγικών και με χρήση αποσιωπητικών, οδηγεί στο συμπέρασμα πως η εισαγγελέας διαθέτει… δυνατή μνήμη! Τον λόγο πλέον έχει η Βουλή.

Το δημοσίευμα του «ΗΟΤ DOC»
Εξάλλου, παράλληλος είναι ο με την… παπαγγελοπουλειάδα πόλεμος που διεξάγεται μεταξύ του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη. Μάλιστα, αυτός ο πόλεμος μοιάζει να κλιμακώνεται καθώς στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «HOT DOC» γίνεται λόγος για «αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου», η οποία σύμφωνα με τους συντάκτες του επίμαχου ρεπορτάζ «αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δικαστικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών».

Σύμφωνα πάντα με το «HOT DOC» «η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη αθώωσε τον Βγενόπουλο, παίρνοντας με πραξικοπηματικό τρόπο τη δικογραφία στα χέρια της από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, ενώ η υπόθεση βρισκόταν ένα βήμα πριν από το στάδιο της δίωξης».

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ: «Ο ρόλος της εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, εντοπίζεται να έχει πολλά “μαύρα” σημεία σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της στη δικογραφία για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. Η Τσατάνη εμφανίζεται να περαιώνει και να αρχειοθετεί μέσα σε μόλις τρεις μήνες μια υπόθεση που παράτυπα πήρε στα χέρια της και αφορά στον Βγενόπουλο, χωρίς να έχει γνώσεις, ούτε αρμοδιότητα, βγάζοντας τον επιχειρηματία και τους συνεργάτες του “αθώους”».

Τέλος, στο περιοδικό του Κώστα Βαξεβάνη δημοσιεύεται η απόρρητη έκθεση της Price Waterhouse Cooper για τα δάνεια της τράπεζας του Βγενόπουλου, η οποία, όπως λέει το «HOT DOC», «καίει» τον επιχειρηματία.
Συνεχίζεται ο πόλεμος Βγενόπουλου – Παπαγγελόπουλου

Ήδη από την αρχή της περασμένης εβδομάδας υπήρχε συνέχεια του πόλεμου ανακοινώσεων μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του προέδρου της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλου. Μετά από την αποκάλυψη ότι η εισαγγελέας Εφετών Γ. Τσατάνη, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση «Βγενόπουλου» κατήγγειλε στον Άρειο Πάγο τον Δ. Παπαγγελόπουλο για παρέμβαση, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση διαψεύδοντας την καταγγελία.

Η σχετική αναφορά θα διαβιβαστεί στη Βουλή, ενώ ο Α. Βγενόπουλος εξέδωσε και νέα ανακοίνωση, στην οποία εξαπολύει νέα επίθεση σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου. Ειδικότερα, ο επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος «εμφανίζεται να υιοθετεί τις αιτιάσεις των κυπριακών αρχών ότι στις 22/2/2016 εμφανίσθηκα ενώπιον της 10ης Ανακρίτριας κας Μ. Ευαγγέλου και ζήτησα αναβολή για προγραμματισμένη κατάθεση επικαλούμενος δήθεν την διάταξη της κας Τσατάνη, η οποία όμως μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε εκδοθεί, άρα την εγνώριζα εκ των προτέρων!».

Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, η κατάθεσή του ενώπιον της 10ης ανακρίτριας «αφορά δήθεν χρηματιστηριακές παραβάσεις ως προς την ακρίβεια ενημερωτικών δελτίων οι οποίες δεν είναι καν ποινικά αδικήματα κατά το ελληνικό δίκαιο και δεν έχουν καμία σχέση με τις υποθέσεις που εξέτασε η κα Τσατάνη, συνεπώς δεν έχει καμία λογική η επίκληση της διάταξής της ως λόγος αναβολής και προφανώς είναι ψευδές ότι έγινε».

Τέλος, ο πρόεδρος της MIG ισχυρίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «κάποια στιγμή πρέπει να δικαιολογήσει τη στενή του συνεργασία με τους Κυπρίους και τις επεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, την ίδια στιγμή που η Κυπριακή ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με την έγκριση της “φίλης” κυπριακής Κυβέρνησης διεκδικεί από την ελληνική Δημοκρατία 4 δισ. ευρώ!».
«Αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος», δηλώνουν οι δικηγόροι της Αθήνας και του Πειραιά

Την ανησυχία τους για τα αναφερόμενα από την εισαγγελέα Εφετών, κα Τσατάνη, που είδαν πρόσφατα φως της δημοσιότητας, αλλά και την αναγκαιότητα να διερευνηθεί το ζήτημα εκφράζουν τόσο οι δικηγόροι της Αθήνας όσο και οι συνάδελφοί τους του Πειραιά.

Σε ό,τι αφορά τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, στη σχετική δημόσια τοποθέτησή του που υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, αναφέρονται τα εξής:

«Τα αναφερόμενα από την Εισαγγελέα Εφετών κ. Τσατάνη, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, εγείρουν έντονο προβληματισμό και προκαλούν ανησυχία στους κόλπους του δικηγορικού σώματος και ευρύτερα της κοινωνίας.
»Ως γνωστόν, οιαδήποτε τυχόν επέμβαση –άμεση ή έμμεση– στο έργο της δικαστικής λειτουργίας από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας θέτει σε δοκιμασία θεμελιώδεις αρχές της συνταγματικής μας τάξης.
»Καταλύει τη διάκριση των λειτουργιών, προσβάλλει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, θίγει το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας κάθε πολίτη, κατά τις επιταγές του Συντάγματος, όπως επίσης και της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας.
»Η περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος είναι ασφαλώς αναγκαία».

Την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών της εισαγγελέως Εφετών Γ. Τσατάνη ζητεί από την πλευρά του και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών αναφέρει τα εξής:

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά παρακολουθεί με προσοχή τα δημοσιεύματα του τύπου για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης σχετικά με την αναφορά της Εισαγγελέως Εφετών κας Γ. Τσατάνη σε βάρος του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, αρμοδίου για θέματα διαφθοράς, κ. Δ. Παπαγγελόπουλου, καθώς και τη σχετική επιστολή του δευτέρου προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

»Πάγια θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά είναι ο σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών και η στήριξη της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Φρονούμε ότι είναι επιτακτική η άμεση και διαφανής διερεύνηση της συγκεκριμένης υποθέσεως, προκειμένου να μην παραμένουν σκιές στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης της δοκιμαζόμενης Δημοκρατίας μας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα