Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί σχεδίαζαν τη δολοφονία Ερντογάν

Στους οκτώ συλληφθέντες Τούρκους πραξικοπηματίες που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ζητώντας πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα “ρίχνουν” τα ΜΜΕ της Τουρκίας την απόπειρα δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Star, οι οκτώ Τούρκοι ανήκουν στην ομάδα των 40 κομάντος που επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Τούρκο Πρόεδρο περικυκλώνοντας το ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα που διέμενε ο Ερντογάν, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε και φυγαδεύτηκε έγκαιρα από άντρες της προσωπικής του φρουράς.

Η πληροφορία της εφημερίδας χρήζει περαιτέρω διερεύνησης επειδή οι 8 στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σάββατο έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η Star πρόσκειται στον Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου περιστατικού, ο Τούρκος πρόεδρος κατόρθωσε να διαφύγει την τελευταία στιγμή από τους πάνοπλους κομάντος.

Σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι κομάντος μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους να σκοτώσουν τον Ερντογάν διέφυγαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ορισμένοι από αυτούς, με δύο ελικόπτερα φέρονται να κατέφυγαν σε νατοϊκή βάση και οι οκτώ με τρίτο ελικόπτερο προσγειώθηκαν το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη. Ορισμένοι άλλοι από την ίδια αρχική ομάδα κομάντος φέρονται να έχουν πετάξει τον οπλισμό τους και να έχουν καταφύγει στα βουνά.

Δηλώσεις Ξυδάκη

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο FM», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, σημείωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία να το κρίνουμε με κάθε επιφύλαξη, διότι ακόμη και οι καταγραφές των γεγονότων δεν ξέρουμε κατά πόσο αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και σε έκταση και σε βάθος».

Στην Υπηρεσία Ασύλου οι οκτώ στρατιωτικοί

Εν τω μεταξύ, στην υπηρεσία ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου (16/07/2016).

Σύμφωνα με την Ίλια Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων των κατηγορουμένων για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση για τους επτά συλληφθέντες και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, η σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη φωτογράφησή τους και τη λήψη κάποιων στοιχείων βάσει ενός προκαθορισμένου ερωτηματολογίου από τον αρμόδιο υπάλληλο στον κάθε έναν από τους αιτούντες άσυλο.

«Σήμερα δεν υπάρχει αιτιολόγηση της υποβολής του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτή θα γίνει στη δεύτερη συνέντευξη που θα είναι και αναλυτική και η οποία, όπως μας ενημέρωσαν, μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες για τον καθένα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μαρινάκη επανέλαβε ότι οι κρατούμενοι εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους, συναίσθημα που όπως είπε εντείνεται ολοένα και περισσότερο καθώς πληροφορούνται όλα όσα συμβαίνουν και μεταδίδονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέλος, η συνήγορος υπεράσπισης έκανε λόγο για ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση κατά τη σημερινή διαδικασία καθώς όπως είπε: «Είναι πολύ δύσκολο πραγματικά να λέει κάποιος τα στοιχεία, να αναφέρει την οικογένεια, τα παιδιά του όλα αυτά που άφησε πίσω του τη στιγμή που είναι μόνος σε μία ξένη χώρα. Δεν είναι εύκολο, πιστέψτε με».

Σημειώνεται ότι και οι οκτώ συλληφθέντες στρατιωτικοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους, οι οποίες τους διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα