«Ο αριστερός λαϊκισμός στην υπηρεσία του Σόιμπλε»

Τις διεθνείς σχέσεις του αναπτύσσει ολοένα το Ποτάμι. Στο περιθώριο της κρίσιμης ψηφοφορίας την Τετάρτη το βράδυ ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε με τους επικεφαλής του κόμματος των Γερμανών Πράσινων. Οι Γερμανοί πράσινοι, από τους θερμότερους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας δήλωσαν ότι θα υπερασπιστούν την Ελλάδα στην Γερμανική Βουλή, εκφράζοντας όμως ανησυχία για τις φωνές του λαϊκισμού σε Ελλάδα και Γερμανία που δημιουργούν εχθρότητα ανάμεσα στους δύο λαούς και ενισχύουν τους εθνικισμούς σε όλη την Ευρώπη.
«Μετά το δεξιό λαϊκισμό, τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε και τον αριστερό λαϊκισμό. Ο ξενοφοβικός λόγος αρέσει σε κάποιους μέσα στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης «αλλά δε βοηθά στην οικοδόμηση μιας δικαιότερης Ευρώπης. Εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια του Σόιμπλε και όσων θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη».
«Υπάρχει σύγκρουση πολιτικών και όχι σύγκρουση λαών» συνέχισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να ακουστεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο ότι υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη, να οικοδομήσουν μια νέα δικαιότερη ευρωπαϊκή οικογένεια με περισσότερη προστασία για αδύνατους. Συμμαχούμε με άλλες προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις αλλά με εμπιστοσύνη και χωρίς να βλέπουμε ο ένας τον άλλον σαν εχθρό».
Από την πλευρά των Γερμανών Πρασίνων συμμετείχαν οι Τσεμ Οζντεμίρ, Σιμόν Πέτερ και Ράινχαρντ Μπούτικοφερ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Σπύρος Δανέλλης, η Οντίν Λιναρδάτου και ο Γιώργος Σκέμπερης.
Συνέντευξη
Στο μεταξύ η εφημερίδα NRC Handelsblad δημοσίευσε συνέντευξη που παραχώρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Οι σκληροί νόμοι θα περάσουν από το Κοινοβούλιο. Εάν στη συνέχεια εφαρμοστούν οι νόμοι, είναι άλλο θέμα», λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Φοβόμαστε αυτή την φάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα της μεταρρύθμισης. Χρειαζόμαστε μια ομάδα ανθρώπων, με επικεφαλής τον Τσίπρα, για να εξηγήσουν δημοσίως ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πραγματικά απαραίτητες.
«Είναι μια κακή συμφωνία, αλλά αναγκαίο κακό. Η άλλη επιλογή, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν η κόλαση. Το μεγάλο λάθος του πρωθυπουργού είναι ότι έπρεπε να είχε συμφωνήσει πολύ νωρίτερα με την Ευρώπη. Όταν τελειώνει ο χρόνος μπορείς να εκβιαστείς ευκολότερα. Τότε δεν έχει επαρκές περιθώριο για καλές αποφάσεις», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Σε ότι αφορά ερώτηση εάν το Ποτάμι θα συμμετάσχει σε μία νέα κυβέρνηση ο Θεοδωράκης ήταν ξεκάθαρος: «Το Ποτάμι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει στον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ. Θέλουμε τον Τσίπρα ως πρωθυπουργό. Θα του παρέχουμε προτάσεις, τόσο για ανθρώπους όσο και για λύσεις. Αλλά το Ποτάμι θα παραμείνει κόμμα της αντιπολίτευσης. Θα είμαστε η προοδευτική, ορθολογική, φιλοευρωπαϊκή δύναμη που έρχεται σε αντίθεση με ό, τι συντηρητική πράξη κάνει η κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα