Ο κύριος καθηγητής επιβάλλει την τάξη

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος ήταν ο άνθρωπος για τον οποίο συμπορεύτηκαν μαζί το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Ήταν τον Φεβρουάριο του 2015, όταν ο κ. Αλιβιζάτος αποδέχθηκε την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη και ήταν υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας απέναντι στον Προκόπη Παυλόπουλο. Την πρόταση του Ποταμιού στήριξε και το ΠΑΣΟΚ. Τότε πρόεδρος του Κινήματος ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τώρα ο Νίκος Αλιβιζάτος αποδέχθηκε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά και ανέλαβε ένα πραγματικά δύσκολο έργο. Αυτό του επικεφαλής της Επιτροπής, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θεωρητικά ο βασικός στόχος του Νίκου Αλιβιζάτου είναι να επιτύχει το αδιάβλητο των εκλογών και να αποφύγει το κάζο της Ν.Δ. με την κατάρρευση του συστήματος. Όμως επί της ουσίας ο ρόλος του Νίκου Αλιβιζάτου είναι να λειάνει τις διαφορές όλων των εμπλεκόμενων στο εγχείρημα του νέου φορέα και το σπουδαιότερο να πείσει τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος δεν είναι πρώτη φορά που αναλαμβάνει δύσκολους ρόλους. Κατ’ αρχάς το 2004 ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, των τελευταίων ημερών του Κώστα Σημίτη στο Μαξίμου, διεξήγαγε εξαιρετική εκλογική διαδικασία, όπου αναδείχθηκε νικητής η Ν.Δ. υπό την αρχηγία του Κώστα Καραμανλή. Επίσης επί κυβέρνησης Σαμαρά του ανατέθηκε η κατάρτιση νομοθετικής πρότασης για τη γρήγορη μετάβαση στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ, αλλά η πρότασή του ήταν αρκετά τολμηρή και δεν ευδοκίμησε.

Βαρύ πρόγραμμα
Εν μέσω θερινής ραστώνης το πρόγραμμα του κ. Αλιβιζάτου κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί χαλαρό, σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας της οποίας ηγείται. Από τη στιγμή που αποδέχθηκε την πρόσκληση να ηγηθεί της Επιτροπής Δεοντολογίας που εξήγγειλε η Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να εγγυηθεί με το κύρος του το αδιάβλητο της διαδικασίας μετεξέλιξης της παράταξης, ο γνωστός Συνταγματολόγος άρχισε να βλέπει τον έναν μετά τον άλλο, όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση μετεξέλιξης της Κεντροαριστεράς.

Το πρώτο του ραντεβού ήταν με την ίδια τη Φ. Γεννηματά, οπότε και συμφωνήθηκε να δοθεί ο απαραίτητος χώρος και χρόνος για να κάνει τις επαφές του εν λευκώ, με σκοπό να συγκεντρωθούν γύρω από το εγχείρημα όσο το δυνατόν περισσότεροι, με την Χαριλάου Τρικούπη πάντως να εστιάζει στον Στ. Θεοδωράκη. Ο τελευταίος, πάλι, πολιτικός και όχι μόνο φίλος του Ν. Αλιβιζάτου, έχει συναντήσεις συχνά μαζί του. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν συναντηθεί δύο φορές, ενώ στελέχη της Σεβαστουπόλεως συνηθίζουν να λένε με κάποια σιγουριά ότι «ο Αλιβιζάτος θα το πάει μέχρι τέλους την προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου, όσο το Ποτάμι παραμένει μέσα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, σε κάθε περίπτωση, επιμένει στην έννοια του Προοδευτικού Κέντρου και την ανάγκη συγκρότησης ενός ενιαίου πόλου γύρω από αυτόν, ενώ δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για το μέλλον του εκσυγχρονιστικού’ μπλοκ, όπως εμφανίστηκε και στην εκδήλωση της «Προπαίδεια». Μπορεί πάντως, στο Ποτάμι να μην βιάζονται να πάρουν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους, στην Χαριλάου Τρικούπη όμως διαρρέουν, ότι θα τους περιμένουν, αλλά ως τα τέλη Αυγούστου.

Ο Ν. Αλιβιζάτος, συναντήθηκε ως αναμενόταν και με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάση Θεοχαρόπουλο. Ο τελευταίος επέμεινε στην άποψη του κόμματός του υπέρ ενός νέου, ενιαίου κόμματος. «Αν υπάρξει διαφωνία για την μορφή του φορέα μεταξύ των συμμετεχόντων, τότε η πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι σταθερή για διπλή κάλπη, εφόσον δεν προηγηθεί το ιδρυτικό συνέδριο», του είπε, «προκειμένου να αποφασίσει για όλα η βάση της Κεντροαριστεράς. Τόσο για τον επικεφαλής όσο και για την μορφή του νέου φορέα».

Ο γνωστός συνταγματολόγος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργο Παπανδρέου, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε συναντήσει τον επαναπατρισθέντα Γιάννη Ραγκούση. Είδε ακόμα τους τρεις επικεφαλής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, Γιάννη Τούντα, Νίκο Διακουλάκη και Παναγιώτη Ιωακειμίδη, καθώς και τον πρόεδρο της ΕΔΕΜ, Απόστολο Πόντα. Τους εκμυστηρεύτηκε μάλιστα, ότι μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών του, θα προχωρήσει στη συγκρότηση της Επιτροπής, για την οποία θα υποδείξουν μεν πρόσωπα οι επικεφαλής των φορέων που συγκροτούν την Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά θα υπάρχουν και άλλα, ανεξάρτητα.

Ο κ. Αλιβιζάτος είδε και τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει διαφωνήσει ανοιχτά με την πρόταση της Φώφης Γεννηματά η εκλογή αρχηγού να προηγηθεί του ιδρυτικού συνεδρίου. Και τέλος ο κ. Αλιβιζάτος είχε τετ-α-τετ και με τον Γιώργο Καμίνη. Ο δήμαρχος Αθήνας μπορεί να λέει ότι τον ενδιαφέρει μόνο ο δήμος, εν τούτοις παρακολουθεί από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

Στο δια ταύτα
Όπως λέει στους συνομιλητές του ο κ. Αλιβιζάτος «περισσεύουν οι προσωπικές φιλοδοξίες» και ο ίδιος επιθυμεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, προκειμένου να ξεκινήσει η πολιτική συζήτηση. Ο καθηγητής έχοντας ήδη καταγράψει τις προτάσεις, τις διαφωνίες και τις συγκλίσεις, θα καταλήξει σε μία πρόταση, η οποία θα αποτελέσει το βατήρα για το επόμενο βήμα.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο κ. Αλιβιζάτος θα καταφέρει τελικά να ενώσει τελικά τον χώρο. Κι αυτό διότι ήδη στο Ποτάμι είναι σημείο αναφοράς, καθώς όπως λένε «είναι ο δικός μας άνθρωπος». Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι όποιο και εάν είναι τελικά το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων του Ν. Αλιβιζάτου, όταν θα έρθει η ώρα να στηθούν κάλπες και να ψηφίσουν οι πολίτες ουδείς από τους υποψήφιους θα μπορεί να διαμαρτυρηθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα