Ο Σταύρος δήλωσε παρών

Πεπεισμένος ότι ο διάλογος στο χώρο του Κέντρου μπορεί να πετύχει αν μπουν στο παιγνίδι νέες δυνάμεις δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ανακοινώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία ενός νέου μεταρρυθμιστικού εκσυγχρονιστικού κινήματος αρκεί, όπως είπε, να συμφωνήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.
«Ο διάλογος στο κέντρο μπορεί να αποδώσει, αλλά υπό ποιον όρο; Να μπει νέος κόσμος, να μπουν νέοι πολιτικοί, νέοι άνθρωποι. Έστω και συμβολικά θα ήταν ενδιαφέρον στην πρώτη γραμμή των εκδηλώσεων που κάνουμε να μην είναι οι πολιτικοί αρχηγοί, να είναι τα νέα πρόσωπα, κι εμείς να είμαστε λίγο πιο πίσω. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται. Θα πρέπει να τους δώσουμε χώρο», σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξή του στον Ενικό (STAR και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί σε αυτόν τον διάλογο. Και το διεμήνυσα και στον Γιώργο Παπανδρέου. Δε μπορεί να πει κάποιος ότι αποκλείω κάποιον επειδή «με έχει στεναχωρήσει στο παρελθόν ή επειδή είχαμε μαλώσει στο κόμμα μας». Θα είμαι υποψήφιος για την αρχηγία ενός νέου κεντρώου πολιτικού φορέα εάν αυτός προκύψει. Αλλά με ποιους όρους όμως; Δε μιλάμε για την Δημοκρατική Συμπαράταξη plus, δεν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι. Δεν είναι σκοπός να ενώσουμε τα δύο κόμματα, σημασία έχει αυτή η υπόθεση να συγκινήσει νέο κόσμο. Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό Κίνημα. Να αποφασίσουμε λοιπόν για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μετά να πάμε σε μια εκλογή από τη βάση και η βάση θα κρίνει ποιος είναι αρχηγός».
Συνεργασίες
Αναφερόμενος στις συνεργασίες με τα άλλα κόμματα είπε ότι «δεν έχω σκοπό να κρατηθώ στην πολιτική μέσα από έναν άλλο κομματικό μηχανισμό, επί παραδείγματι τη Νέα Δημοκρατία. Μετεκλογικά θα πρέπει να δούμε τις λύσεις. Δε θα αφήσουμε ακυβέρνητη τη χώρα».
Όπως σημείωσε, η «Νέα Δημοκρατία είναι συντηρητικό κόμμα. Η Ν.Δ. έχει ευθύνες για την κατάσταση της χώρας. Δεν έχουμε πολλά σημεία επαφής με τη Ν.Δ. Μας χωρίζουν πολλά. Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Θα δούμε αν θα επιμείνει. Άλλα όλα αποδεικνύονται στην πράξη. Και η Ν.Δ. δε μπορεί να γίνει κόμμα μεταρρυθμιστικό εκ μεταγραφής. Πρέπει η ίδια να γίνει κόμμα μεταρρυθμιστικό και αυτό θα είναι καλό για τη χώρα».
Για Σημίτη
«Ο Κώστας Σημίτης είναι ένα κεφάλαιο για τη χώρα. Είναι ένας άνθρωπος που τον ακούει η Ευρώπη. Έχει ένα απόλυτο θετικό στίγμα στην πολιτική ζωή. Την δεύτερη τετραετία του υπήρχαν πράγματα που ξέφυγαν από τον ορίζοντά του και δεν τα αντιμετώπισε, μιλώ για τη διαφθορά, στις μεγάλες επιλογές όμως ήταν ένας μεταρρυθμιστής πολιτικός. Επιβάλλεται να ακούμε την άποψή του αλλά δε νομίζω ότι ένας πρώην πρωθυπουργός 80 ετών θέλει να αναλάβει μεταβατικός αρχηγός σε ένα κόμμα».
Κριτική σε Τσίπρα
«Σκληρός με τον κύριο Τσίπρα δεν είμαι τώρα. Είμαι από την αρχή και κυρίως από την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα. Η Ελλάδα, με αυτό το δημοψήφισμα, πήγε χρόνια πίσω», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Και δε μιλώ μόνο για αυτά που έχασε από τα capital control αλλά για αυτά που έχασε από την ασφυξία που δημιουργήθηκε για δυο μήνες. Η ψύχραιμη τοποθέτηση σήμερα είναι ότι δεν έπρεπε να νομιμοποιήσουμε αυτό το δημοψήφισμα, δεν έπρεπε να μετέχουμε σε αυτό».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «ον Φεβρουάριο του 2015 εμείς αρνηθήκαμε να μπούμε στην κυβέρνηση, αρνηθήκαμε την επίσημη πρόσκληση του κ. Τσίπρα. Επίσημα ο κ. Τσίπρας μου είπε: “Έλα. Έχει μπει ο Καμμένος, έλα και εσύ να πάρεις δύο υπουργεία”. Δεν υπήρχε ποτέ θέμα συμμετοχής μας στην κυβέρνηση. Αυτό που υπήρχε ήταν ο σεβασμός στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού και να διερευνήσουμε αν μπορούμε να είμαστε ένα αντίβαρο στις καταστροφικές αποφάσεις που έπαιρνε εκείνη την εποχή ο ΣΥΡΙΖΑ».
Για τις τηλεοπτικές άδειες: «Η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις off shore. Σε λίγες μέρες ξεκινά η διαδικασία για την αδειοδότηση καναλιών. Ξέρετε πως η κυβέρνηση επιτρέπει σε μια υπό σύσταση off shore εταιρία, οποιασδήποτε χώρας, να διεκδικήσει άδεια στην Ελλάδα; Αυτό είναι κόντρα και στους Ευρωπαϊκούς νόμους. Στην Ευρώπη, οι περισσότερες νομοθεσίες επιβάλλουν να ξέρεις την πλειοψηφία του σχήματος που κατέχει μια τηλεόραση. Να ξέρεις το 51%, να ξέρεις ποιον έχεις απέναντί σου. Και εδώ, επιτρέπουν σε υπό σύσταση εταιρίες, με υπεύθυνες δηλώσεις, να διεκδικήσουν άδεια, ακόμα και από τις χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο να κάνουμε μια μάχη εναντίον της διαπλοκής, της διαφθοράς, και να αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή σε κάτι τέτοιο».
Για τον εκλογικό νόμο: «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να ψηφίσουμε την πρόταση της κυβέρνησης, γιατί κάποια πράγματα πρέπει να αλλάζουν. Εάν ο νόμος σπάει τις μεγάλες περιφέρειες, αν καταργεί το bonus των 50 εδρών, και δίνει μια δυνατότητα εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος, είναι πολύ πιθανό να τον ψηφίσουμε. Δεν είμαστε αρνητικοί στις συζήτηση για την ψήφο στα 17. Αλλά, νομίζω πως αυτό χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως αποσπασματικό μέτρο, για να δελεάσει τα νέα παιδιά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα