Πέθανε ο Χέλμουτ Σμιτ

Ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς πολιτικούς, ο Χέλμουτ Σμιτ, δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Γεννημένος το 1918 ο 96χρονος Σμιτ άφησε την τελευταία του πνοή τις πρώτες απογευματινές ώρες σήμερα (10/11), στην πόλη του Αμβούργου.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, μανιώδης καπνιστής ων, αντιμετώπιζε εσχάτως έντονα προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν δραματικά τις τελευταίες ημέρες.

Κάπως έτσι πέρασε σήμερα στην αιωνιότητα ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς άνδρες της Γερμανίας ο οποίος πριν γίνει καγκελάριος (1974-1982) είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας και υπουργός Οικονομικών.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών που αποτέλεσαν σήματα κατατεθέντα της πολιτικής διαδρομής του Χέλμουτ Σμιτ είναι ότι άλλοτε με καυστικό και άλλοτε με πιο διπλωματικό τρόπο δεν έκρυψε ποτέ τα λόγια του. Μάλιστα θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αντί αυτή του η ιδιότητα να ψαλιδίζει τη δημοφιλία του όπως θα ήταν αναμενόμενο, αντίθετα ψηφίστηκε πολλές φορές ως ο πιο δημοφιλής πολιτικός της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Στην ιστορία πάντως θα μείνει και για τη σκληρή στάση που κράτησε απέναντι στην οργάνωση «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RAF). Είναι χαρακτηριστικό ότι στα αιτήματα της RAF, ο Σμιτ παρέμεινε ανένδοτος και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι σκοπός του ήταν να καταδείξει την ικανότητα του κράτους να προστατεύει τους πολίτες απέναντι στους κινδύνους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα