Πήραν φωτιά oι… πιρόγες τους

Τα κουμπιουτεράκια πήραν φωτιά στη Σεβαστουπόλεως και κατέληξαν ότι οι πιθανότητες για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι λίγες, καθώς με όλους τους συνδυασμούς πολύ δύσκολα θα υπάρξουν 180 βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη αναρωτιόντουσαν τις τελευταίες ημέρες «πώς είναι δυνατόν να ψηφίσουν Πρόεδρο ακόμη και όσοι συμφωνούν να εκλεγεί ο διάδοχος του Παπούλια από την τωρινή Βουλή, όταν ανοίγουν με τέτοιο εκβιαστικό τρόπο οι διαδικασίες και ο υποψήφιος είναι ένα φθαρμένο υλικό του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος».

Γι’ αυτό, στο Ποτάμι εκτιμούν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές κι έτσι ο μηχανισμός των μελών και των εθελοντών τίθεται σε ετοιμότητα. Μάλιστα ο επικεφαλής του κόμματος προτάσσει την απάντηση στο αν «υπάρχει λύση», επιδιώκοντας να καταδείξει ότι η ψήφος στο «Ποτάμι» θα αποδειχθεί καταλύτης των εξελίξεων. Η κυβερνητική ανακοίνωση επίσπευσης της προεδρικής εκλογής δεν έδειξε να τον αιφνιδιάζουν. Ήταν κάτι που ανέμενε, χωρίς όμως να κρύβει ότι τον δυσκολεύει. Το «Ποτάμι» θα δώσει μια μάχη και με τον χρόνο, καθώς είναι το μόνο κόμμα που, ενώ διεκδικεί μια θέση στην επόμενη Βουλή, θα πρωτοδοκιμασθεί σε εθνικές εκλογές, αν αυτές προκληθούν στα τέλη Ιανουαρίου.

Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που η τελευταία συνεδρίαση στελεχών του «Ποταμιού» μετεβλήθη αμέσως σε προεκλογική και ελήφθησαν εσπευσμένα αποφάσεις. Έτσι, σήμερα και αύριο το Ποτάμι εξορμά σε 13 πόλεις και τα στελέχη του θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στο ερώτημα «Υπάρχει λύση;», που πιθανότατα θα είναι και το κεντρικό σύνθημα του Ποταμιού στην προεκλογική περίοδο.

 

Πού θα πάνε

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης θα βρεθεί στο Ρέθυμνο και θα μιλήσει σήμερα στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Ωδείου Ρεθύμνου.

* Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος».

* Ο Σταύρος Τσακυράκης σήμερα θα είναι στην Κόρινθο, στις 6 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Κορινθίας.

* Ο Πέτρος Τατσόπουλος αύριο θα είναι στη Χαλκίδα, όπου το μεσημέρι (13.00) θα μιλήσει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχιακού Μεγάρου Χαλκίδας.

* Η Αντιγόνη Λυμπεράκη θα μεταβεί στα Ιωάννινα αύριο Κυριακή, όπου θα συναντηθεί με φίλους του κόμματος στις 12 το μεσημέρι στη Φρόντζου Πολιτεία.

* Ο Θανάσης Σκόκος θα είναι λίγο πιο νότια, στο Αγρίνιο, την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Imperial.

* Ο Περικλής Βαλλιάνος, επίσης την Κυριακή, θα βρεθεί στη Θήβα, στις 6 το απόγευμα στον «Ζήθο».

* Η Ζωή Αποστολοπούλου θα είναι στην Κοζάνη, την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

* Η Χριστίνα Ταχιάου θα μεταβεί στην Ξάνθη, την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Ξανθίππειον.

* Ο Γεράσιμος Γεωργάτος ανέλαβε την Κέρκυρα και αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με φίλους το κόμματος στο καφέ Παλιό Φρούριο.

* Ο Νίκος Ορφανός θα είναι στα Τρίκαλα, την Κυριακή στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Gallery Art.

* Ο Σπύρος Καχριμάνης θα βρεθεί στη Σπάρτη, την Κυριακή στις 11.30 το πρωί, στο ξενοδοχείο Menelaion.

* Ο Δημήτρης Κυριακόπουλος θα συναντηθεί με φίλους του κόμματος στον Πύργο, την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στο Καφέ Επαρχείον.

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς ανέλαβε να συναντηθεί με φίλους του Ποταμιού στην Αρτέμιδα, την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στο Enalio Cafe.

Στόχος των στελεχών είναι, πρώτον, να εγκρίνουν τους 430 υποψηφίους βουλευτές που επιθυμεί να κατεβάσει σε όλη τη χώρα το «Ποτάμι» και, δεύτερον, να πείσουν ότι το κόμμα τους «έχει τις λύσεις».

 

Ο κυβερνητικός αιφνιδιασμός «αφόπλισε» εκ νέου τους «58»

Πριν από μία εβδομάδα, οι «58» αποφάσισαν να επαναδραστηριοποιηθούν καλώντας σε συνάντηση εκπροσώπους από όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, με στόχο να υπάρξει συνένωση των δυνάμεων και να δημιουργηθεί ένας ισχυρός 3ος Πόλος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή σε γνωστό ξενοδοχείο, μετά από πρόσκληση της Πρωτοβουλίας των «58», στην οποία πήραν μέρος οι Γ. Βούλγαρης, Αθ. Δρέττα, Στ. Λειβαδάς καθώς και στελέχη από την περιφέρεια. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Σπ. Λυκούδης, Αντρέας Παπαδόπουλος και Ντ. Τσικαρδάνη από τους Μεταρρυθμιστές, ο Στ. Τσακυράκης από το Ποτάμι, οι Π. Καψής και Κ. Σπηλιώπουλος από τη ΔΗΠΑΡ, η πρώην ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά, ο πρώην δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτεινιώτης, η Γ. Πανοπούλου από τη Δράση.

Όλοι συμφώνησαν ότι απαιτείται ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και προσδιορισμός εκλογών το φθινόπωρο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός Grexit. Βέβαια, οι εξελίξεις πλέον οδηγούν και αυτή την προσπάθεια των «58» στον γκρεμό, καθώς οι περισσότεροι εκτιμούν πως οι μετέχοντες θα κατέλθουν αυτόνομα στις πρόωρες εκλογές εάν δεν εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας.

 

Εθνική συνεννόηση εξακολουθούν να προτείνουν οι Μεταρρυθμιστές

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά την κυβερνητική απόφαση για επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δημιούργησε σημαντικά προβλήματα σε κινήσεις της Κεντροαριστεράς που ήθελαν να έχουν χρόνο για να μετασχηματιστούν σε κόμματα. Μία από αυτές είναι και οι Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη (φωτ.).

Ως πρώτη αντίδραση ήταν να εκδώσουν ανακοίνωση και να προτείνουν συναινετική λύση, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο Λυκούδης ετοιμάζει μαζί με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές μία εναλλακτική πρόταση για άλλον υποψήφιο, προκειμένου να βρεθούν οι 180.

Η ανακοίνωση των Μεταρρυθμιστών αναφέρει: «Οι εξελίξεις, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να επιταχυνθούν κατά δύο μήνες οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ραγδαίες. Τα πρώτα δεδομένα από την κοινωνία και τις αγορές είναι δραματικά. Οι αντιδράσεις του διεθνούς Τύπου, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του ευρωπαϊκού αλλά και του παγκόσμιου περιβάλλοντος, τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο έχουν δημιουργήσει μια τεράστια ανησυχία στους πολίτες. Εάν το πολιτικό σύστημα δεν δείξει την ύστατη αυτή στιγμή, την απαιτούμενη πολιτική ωριμότητα, οι επιπτώσεις για τη χώρα ενδεχομένως να είναι οδυνηρές. Ο κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης είναι προ των πυλών.

Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές έγκαιρα κατέθεσαν μια πρόταση εθνικής συνεννόησης για την αποτροπή κάθε κινδύνου κλονισμού της πολιτικής ομαλότητας και σταθερότητας της χώρας. Έγκαιρα κάλεσαν τις βασικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεννοηθούν σε ένα ελάχιστο πλαίσιο, με αποφάσεις της παρούσης Βουλής και με συμφωνία για την διεξαγωγή εθνικών εκλογών εντός του 2015 για:

  1. Τη συναινετική εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας
  2. Τη Συνταγματική αναθεώρηση
  3. Την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Έστω και την ύστατη αυτή ώρα καλούμε τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεννοηθούν έστω στα ελάχιστα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα