Παικταράδες… με πρόσωπο!

Είθισται όταν κάποιος πιτσιρικάς θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής, να υπόκειται στη διαδικασία του δοκιμαστικού. Δεν σε γνωρίζουν και από χθες! Πρέπει να δείξεις το ταλέντο και το χαρακτήρα σου.

Αυτά συνέβαιναν… μία φορά και έναν καιρό, ίσως και για μικρό διάστημα ακόμη! Η επιστήμη προσφέρει έναν νέο τρόπο αξιολόγησης του ταλέντου ενός ποδοσφαιριστή. Ένα τρόπο που θα δεν απαιτεί… ποδοσφαιρικά παπούτσια, ούτε την… ταλαιπωρία του γηπέδου, ούτε καν την… ψυχολογική πίεση να φανερώσεις τις ικανότητές σου! Αρκεί ένα… γράφημα του προσώπου σου! Ναι, καλά διαβάσατε.

Στις ΗΠΑ, εκεί όπου όλα κινούνται μέσω… ψυχολόγου, μία ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε μία μελέτη στα πρόσωπα χιλίων ποδοσφαιριστών, προκειμένου να διαπιστώσει ποιο σχήμα είναι εκείνο που μπορεί να «φανερώσει» το ταλέντο τους. Η κατάληξη ήταν ότι όσοι είχαν φαρδύ πρόσωπο, ήταν και πιο ταλαντούχοι, καθώς σημείωναν περισσότερα γκολ.

Βέβαια, στη συγκεκριμένη μελέτη το δείγμα έκλινε σαφώς προς το αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε. Σε προηγούμενη αναλόγου τύπου μελέτη, τα αποτελέσματα ήταν αντιφατικά και ως εκ τούτου, δεν ελήφθησαν υπόψιν.

Όπως και να έχει, η εποχή που θα υποβάλλεται κάποιος σε… μετρήσεις… αναλογιών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ταλαντούχος σε έναν τομέα, ή ειδικότερα, καλός ποδοσφαιριστής, δεν είναι μακριά. Εξάλλου, στον κόσμο της… εικονικής πραγματικότητας, μπορεί ο καθένας από εμάς να μετουσιωθεί σε ο,τιδήποτε επιθυμήσει. Εάν το πρόσωπό σου πληροί τις προδιαγραφές για να είσαι καλός παίκτης, ενδεχομένως να ξεκινήσει καριέρα… Κριστιάνο Ρονάλντο.

Αυτό που δεν εξηγεί η έρευνα των Αμερικανών ψυχολόγων, είναι το πώς γίνεται να κάνουν μεγάλη καριέρα άνθρωποι με εντελώς διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και αναλογίες πρόσωπα. Μπορεί με τη στατιστική και την επιστήμη να ερμηνεύουμε κάποια πράγματα, όταν μπαίνει όμως σαν στοιχείο η μοναδικότητα του καθενός, η… μπάλα χάνεται και οι όποιες στατιστικές αναλύσεις πηγαίνει περίπατο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα