Παράθυρο κυβερνητικής συνεργασίας με τη Μέρκελ άνοιξε ο Σουλτς

Παράθυρο συνεργασίας ακόμη και με τους χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε ο Μάρτιν Σουλτς, την επομένη των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία,το ερώτημα της εφημερίδας εάν είναι διατεθειμένος να γίνει μετεκλογικά εταίρος σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των χριστιανικών κομμάτων (CDU και CSU) της κ. Μέρκελ, εάν το SPD έλθει δεύτερο κόμμα στις προσεχείς εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε: «Αγωνιζόμαστε για την πρώτη θέση και έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να το πετύχουμε. Ρωτήστε τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση εάν θα ήθελε να συνεργαστεί ως δεύτερο κόμμα στην κυβέρνηση μου».

Ο κ. Σουλτς άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με τα κόμματα της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων (Die Gruenen): «Όποιος θέλει να συνεργαστεί μαζί μας μετά τις εκλογές πρέπει να μας πλησιάσει», είπε στην γερμανική εφημερίδα.

Στο ερώτημα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η γερμανική κυβέρνηση στη σύλληψη του Γερμανού δημοσιογράφου, τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουτζέλ, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δήλωσε: «Χωρίς ελεύθερο Τύπο δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία. Η σύλληψη δημοσιογράφων οι οποίοι απλώς κάνουν τη δουλειά τους είναι απαράδεκτη. Ο Γιουτζέλ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος όπως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες με αβάσιμες αιτιολογίες δημοσιογράφοι».

Νέα δημοσκόπηση ανατρέπει τα δεδομένα

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Bild», ανατρέπει και πάλι τα δεδομένα στη Γερμανία, εντείνοντας το προεκλογικό θρίλερ.

Η νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) του Μάρτιν Σουλτς ανακτά το προβάδισμα, έναντι της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) της Άγκελα Μέρκελ.

Το SPD ενισχύθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με προηγούμενη έρευνα της εφημερίδας, και θα κέρδιζε τις εκλογές με ποσοστό 32%, αν αυτές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή.

Αντίθετα, οι συντηρητικοί, με υποψήφια τη Μέρκελ, χάνουν μια μονάδα και θα έρχονταν δεύτεροι με ποσοστό 30,5%.

Το αντιευρωπαϊκό – ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένει τρίτο με 11%.

Αμετάβλητο στο 8% είναι το ποσοστό του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), όπως και εκείνο του κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen), που φθάνει το 6,5%.

To Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP), με άνοδο 1,5%, θα λάμβανε 7% και θα εισερχόταν στο κοινοβούλιο, αφού το όριο είναι 5%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα