“Παράνομη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ”

Παράνομη χαρακτήρισε ενδεχόμενη εξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κοστάντσιο. Όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Reuters,”δεν ήταν ποτέ “μια πραγματική πιθανότητα” καθώς θα ήταν παράνομη και η Ευρώπη πλέον πρέπει να σβήσει κάθε αμφιβολία για τη βιωσιμότητα του ευρώ”.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για την εφαρμογή του προγράμματος και, εάν παραμείνει σε τροχιά με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η χαλάρωση των capital controls δεν είναι μακριά, τονίζει. “Εχουν τεθεί οι βάσεις για σταδιακή χαλάρωση των capital controls. Θα αρθούν όπως έγινε και στην Κύπρο”.

Σε σχέση με το ΔΝΤ, σημείωσε ότι το ελληνικό χρέος δεν πρέπει να αναλύεται μόνο με βάση το λόγο προς το ΑΕΠ και εκτίμησε ότι οι απόψεις της ΕΕ και του Ταμείου θα συγκλίνουν όταν θα συζητηθεί η βιωσιμότητά του στην πρώτη αξιολόγηση.

“Οι χώρες – μέλη της ΕΕ έχουν αρνηθεί ένα κούρεμα και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί. Οσο περισσότερο κοιτά κανείς τα νούμερα, τόσο περισσότερο δείχνει να εξάγεται αυτό το συμπέρασμα”, υπογραμμίζει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα