Περιμένει τις εξελίξεις

Στην δική του ρότα βαδίζει αταλάντευτα ο Αντώνης Σαμαράς και γι’ αυτό τον λόγο δεν ζήτησε ενημέρωση από τον Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως έκαναν οι Σταύρος Θεοδωράκης και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αντίθετα ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του στην Συγγρού αναμένουν τα αποτελέσματα, καθώς λίγο-πολύ γνωρίζουν τα τεκταινόμενα με βάση και τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αλλά και από τα έγγραφα που δημοσιοποιεί το Μαξίμου. Έτσι βλέπουν, σημείο προς σημείο, την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίζει τα θετικά του κυβερνητικού έργου της περιόδου 2012-2014 (σύμφωνα με το non paper Βαρουφάκη προς Eurogroup η Ελλάδα έχει πλεονάσματα, βρίσκεται σε ανάκαμψη ενώ και το χρέος είναι βιώσιμο εφόσον υλοποιηθεί η ελάφρυνση που συμφωνήθηκε το 2012) και ταυτόχρονα εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, υπό την έννοια ότι πολύ σύντομα είτε η κυβέρνηση θα επιχειρήσει έναν επώδυνο συμβιβασμό ή θα οδηγήσει τη χώρα στα… βράχια.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά, δε, και ελπίζει ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα επιστρέψει στο δρόμο της πραγματικότητας. «Η επιμονή στο λάθος είναι το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση» σημειώνει, και όχι βέβαια προς επιβεβαίωση και δικαίωση της δικής του πολιτικής.
Σε όσους του λένε πως έπρεπε να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό υποστηρίζει πως σύντομα Θεοδωράκης και Βενιζέλος θα αναγκαστούν, από τις εξελίξεις, να ανταποκριθούν στην πρόσκληση που ο ίδιος απηύθυνε για συνεννόηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Στο επιτελείο Σαμαρά κατανοούν και την πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την επιλογή των αρχηγών των δύο κομμάτων, να μην εμφανιστούν δηλαδή παρακολουθήματα της Ν.Δ. και του κ. Σαμαρά. Ωστόσο εκτιμούν ότι πολύ σύντομα οι εξελίξεις θα δικαιώσουν τις επιλογές του τέως Πρωθυπουργού.
Μάλιστα οι πολύ στενοί του συνεργάτες τονίζουν με έμφαση, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουδέποτε ζήτησε ενημέρωση αλλά, αντιθέτως, δήλωνε ότι εάν κληθεί θα πάει στο Μαξίμου προκειμένου να ζητήσει την παραίτηση του κ. Σαμαρά! Πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να βιαστεί. Αντίθετα εάν απαιτηθεί θα χρησιμοποιήσει κάθε θεσμικό, πολιτειακό και κοινοβουλευτικό όπλο που έχει στη φαρέτρα του.
Τα εσωκομματικά
Στο εσωκομματικό τοπίο η διαφοροποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αρνήθηκε να υπερψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μάλλον δίνει πόντους στον ίδιο τον Σαμαρά. Μάλιστα η δήλωση του Μητσοτάκη, ότι το γεγονός πως δέχθηκε να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δε σημαίνει ότι ταυτίζεται με την ηγεσία και έχει τη δική του στρατηγική. Αυτό δεν ενόχλησε ιδιαίτερα το περιβάλλον Σαμαρά, καθώς οι πιθανοί δελφίνοι, εάν τεθεί θέμα ηγεσίας, θα «σκοτωθούν» μεταξύ τους.
Σε ότι αφορά τα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως δεν λειτούργησαν τα όργανα για να ληφθεί απόφαση για την ψήφιση του Προκόπη Παυλόπουλου, δεν ισχύει, διότι όλα έγιναν ξαφνικά και εντός του Πολιτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να συμφωνήσουν με την κυβερνητική πρόταση, καθώς προτάθηκε ένα στέλεχος της παράταξης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα