Πλανάται το φάντασμα της διάσπασης

Τα όσα διαδραματίστηκαν την Τρίτη στα γραφεία της Ν.Δ. με την εισβολή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην αίθουσα που συνεδριάζει η ΚΕΦΕ αποδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, ότι ο πολιτικός πολιτισμός στις σχέσεις των υποψηφίων προέδρων είναι μία επίπλαστη κατάσταση πασπαλισμένη με χρυσόσκονη.

Η αλήθεια είναι ότι μαίνεται ο “εμφύλιος” εντός της Ν.Δ., καθώς δεν είναι μόνο οι τέσσερις υποψήφιοι και οι συνεργάτες τους, όπως και οι υποστηρικτές τους που καίγονται για το αποτέλεσμα, αλλά και άνθρωποι που είναι εκτός πρώτης γραμμής αυτή την περίοδο.

Η καχυποψία, που φούντωσε μετά τις πρώτες καταγγελίες για ενεργή εμπλοκή στελεχών της ΚΕΦΕ στον προεκλογικό αγώνα του Α. Τζιτζικώστα, έλαβε διαστάσεις καθώς οι υπαινιγμοί της πλευράς Μεϊμαράκη για τη διαχείριση των δύο κομματικών στελεχών ως προς την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο μηχανογράφησης των εκλογών είναι βαρύτατοι: ο Πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά είπε ότι συνειδητά υπήρξε καθυστέρηση στη διαδικασία δημοσιοποίησης των προδιαγραφών και πρόσκλησης ενδιαφέροντος ώστε το έργο να δοθεί με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης. Οι λόγοι; κατά το επιτελείο Μεϊμαράκη αφορούν είτε τον έλεγχο του αποτελέσματος είτε, τέλος, ακόμη και οικονομικά ανταλλάγματα!

Από την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πάντως, διαμηνύεται ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ ουδεμία διάθεση αποχώρησης έχει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί να συμμετέχει και σε ένα παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα.

Το στρατόπεδο του τέως Προέδρου, Αντώνη Σαμαρά, βρίσκεται εμφανώς πλέον (είτε μέσω βουλευτών, είτε μέσω ελεγχόμενων ΜΜΕ) στο πλάι του Απόστολου Τζιτζικώστα, την ίδια ώρα που η καραμανλική πτέρυγα επιχειρεί να κινητοποιηθεί υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η σύγκρουση, αν και μη δημόσια, είναι έντονη καθώς δεν αφορά μόνον στο πρόσωπο του επόμενου προέδρου αλλά σε αυτόν κάθε αυτόν τον έλεγχο του κόμματος.

Περί διάσπασης

Οι περισσότεροι πλέον μιλούν ανοιχτά ότι η κατάσταση στη Ν.Δ. είναι οριακή και πλέον πλανάται το φάντασμα της διάσπασης. Τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο με φόντο τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος, βαραίνουν το κλίμα επικίνδυνα. Και αυτό διότι μαίνεται ο πόλεμος στο παρασκήνιο, μεταξύ των υποψηφίων προέδρων και κυρίως μεταξύ της πλευράς Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το κυρίαρχο είναι ότι κυρίως αφορά την μεγάλη σύγκρουση του νυν προέδρου της Ν.Δ και υποψηφίου για την αρχηγία με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που επικρίνεται ότι παρασκηνιακά στηρίζει τον 37χρονο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Ζητούν παρέμβαση Καραμανλή

Η ανησυχία των κορυφαίων στελεχών είναι έκδηλη και κυρίαρχη για το κατά πόσο μπορεί η Ν.Δ. να φθάσει συντεταγμένη έως την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών, ενώ ήδη εκφράζονται φόβοι για την ενότητα του κόμματος. Ήδη, ορισμένα κεντρικά και ιστορικά στελέχη της συντηρητικής παράταξης έχουν απευθυνθεί στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ζητώντας του να παρέμβει.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Κάτι πρέπει να γίνει για να μην γελοιοποιηθεί η παράταξη. Πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί η ενότητα» φέρεται να είπε σε πρόσφατη σύναξη ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πέτρος Μολυβιάτης.

Πολλοί ζητούν ήδη από τον Κ. Καραμανλή να κάνει ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση στο σημερινό αδιέξοδο, καθώς εκφράζονται φόβοι για γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες το επόμενο διάστημα. O ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος με όσα συμβαίνουν, αλλά δεν είχε αποφασίσει εάν θα κάνει κάποια κίνηση.

Προτείνει Ντόρα

Πάντως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φέρεται να έχει προτείνει τη Ντόρα Μπακογιάννη για τη θέση αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ). Η τελευταία φορά που η Ν.Δ. κατείχε θέση αντιπροέδρου ήταν την περίοδο 1999-2002, όταν εξελέγη στο Προεδρείο του κόμματος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προεδρείου του ΕΛΚ θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου, στην ισπανική πρωτεύουσα, εκεί που, πλην του κ. Μεϊμαράκη, θα βρεθούν και οι Κ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρίσκεται σε ανοικτή επαφή με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου (Κύπρος, Μάλτα) αλλά και με τις Βρυξέλλες για τη διασφάλιση των απαιτούμενων συμμαχιών στο εκλεκτορικό σώμα. Από την πλευρά της, και η Ντόρα Μπακογιάννη έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη βελγική και άλλες πρωτεύουσες. Κατά πληροφορίες, έχουν ήδη υπάρξει συνομιλίες, μεταξύ άλλων, με τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Ζ. Ντολ, τον γενικό γραμματέα Αντ. Λόπεζ, τους Μ. Μπαρνιέ, Ε. Μπροκ, Π. Λελούς και με την κυπριακή ηγεσία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα