Πού κολλάει ο επαναπατρισμός 160 εκατ. ευρώ του Λαυρεντιάδη

O Λαυρεντης Λαυρεντιάδης… θέλει, αλλά οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν υποβάλει το απαιτούμενο αίτημα προς τις ελβετικές δικαστικές αρχές προκειμένου να ξεκινήσει ο «επαναπατρισμός» περίπου 160 εκατ. ευρώ.
Αυτή ήταν η… βασική είδηση που προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δικηγόροι του επιχειρηματία σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν θετικά αυτή τη φορά τα φώτα της δημοσιότητας, με αντικειμενικό στόχο να επιτύχουν την αποφυλάκισή του.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο εταιρικού-τραπεζικού δικαίου, Βασίλη Αθανασίου, ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει προβεί σε συντονισμένες ενέργειες προκειμένου με δική του πρωτοβουλία να επιστραφούν στην Ελλάδα, χρήματα για τα οποία έχει φορολογηθεί και τα οποία βρίσκονται δεσμευμένα στην Ελβετία. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον συνήγορο ο οποίος μετέβη στην Ελβετία για να «δρομολογήσει» την υπόθεση, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας αναμένει μόνο το αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών για τον επαναπατρισμό των χρημάτων. Τη βούληση του Λ. Λαυρεντιάδη για επαναπατρισμό των χρημάτων βεβαίωσε και ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος ωστόσο απηύθυνε έκκληση προς όλους τους θεσμικούς παράγοντες «να δοθεί η δυνατότητα να γίνει λογιστική μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ευθύνη του για τα δάνεια και σε ποιο βαθμό».
«Από τα 700 εκατ. ευρώ, τα 380 εκατομμύρια έχουν μεταφερθεί στη νέα Proton Bank και εξυπηρετούνται. Για τα υπόλοιπα δάνεια που φέρονται να δόθηκαν, εκείνη την περίοδο ο κ. Λαυρεντιάδης δεν ήταν καν μέτοχος… Ο ίδιος επέστρεψε 220 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, κραυγάζοντας ότι δεν έχει διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα. Ο μόνος λόγος που τα επιστρέφει είναι για να μην χρειαστεί ο Έλληνας πολίτης να πληρώσει ούτε ένα ευρώ», είπε ο συνήγορος.

«Ένα βήμα πριν από τον θάνατο»
Εν τω μεταξύ, πέραν της επιστροφής των χρημάτων, κύριο θέμα της συνέντευξης Τύπου απετέλεσε η ραγδαία επιδείνωση της υγείας του επιχειρηματία, εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του στις φυλακές Κορυδαλλού. «Έχουμε έναν Έλληνα πολίτη που εμπράκτως συμβάλει ώστε να μην υπάρξει ζημιά του ελληνικού λαού. Αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ενώ την ίδια στιγμή άνθρωποι με σοβαρά ποινικά αδικήματα αφήνονται ελεύθεροι. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει προταθεί εγγύηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για να αποφυλακιστεί. Ότι συμβαίνει στον πολιτισμένο κόσμο από το 1781 δυστυχώς στη χώρα μας το 2014 δεν συμβαίνει . Ζητούνται 100 εκατομμύρια για να αφεθεί ελεύθερος ένας άνθρωπος που είναι με το ένα πόδι στον άλλο κόσμο», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος επισημαίνοντας ότι ο μοναδικός λόγος που δημοσιοποιούνται οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι γιατί το ζήτησαν οι συγγενείς του. «Βρίσκεται ένα βήμα πριν τον θάνατο», είπε.
Την κακή κατάσταση της υγείας του Λ. Λαυρεντιάδη επιβεβαίωσε και ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, ο οποίος δήλωσε ρητά ότι «κινδυνεύει η ζωή του». «Είναι μόλις 42 ετών και η κατάσταση της υγείας του είναι σε τέλμα. Κάθε μέρα χάνεται και μια άρθρωση. Αυτή τη στιγμή οι αγκώνες του είναι αγκυλωμένοι στις 90 μοίρες. Τα άνω άκρα του έχουν έρθει πλέον σε πλήρη αχρηστία. Εναπόκειται σε άλλους κρατούμενους για να έχει οποιαδήποτε βοήθεια. Μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα», είπε ο κ. Τσαντίρης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται είναι καταλυτικές για την κακή κατάσταση της υγείας του. «Πριν μπει σε αυτές τις συνθήκες κράτησης μπορούσε κάπως να περπατήσει. Τώρα δεν μπορεί. Θεωρώ αδιανόητη οποιαδήποτε σύσταση αυτός ο ασθενής να μείνει έγκλειστος σε οποιοδήποτε ίδρυμα».
Στο ίδιο πλαίσιο η εξειδικευμένη δικηγόρος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ. Γεωργία Κούβελα υπογράμμισε ότι «η συνέχιση της προσωρινής του κράτησης επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες και τον εξευτελισμό του και έρχεται σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα