Προάγγελος για τον Πρόεδρο η μικρή ΔΕΗ

Αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω είναι ο Αντώνης Σαμαράς σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ. Μάλιστα όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού η μάχη για τη ΔΕΗ αποκτά και προσωπικό ενδιαφέρον, καθώς όπως εκτιμούν είναι τα προεόρτια για την μητέρα των μαχών που είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Αλ. Τσίπρας αντιμετωπίζει τη «μικρή ΔΕΗ» ως κορυφαία πολιτική μάχη καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να κινητοποιήσει και τα στρώματα του πληθυσμού που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη υο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυρίως, όμως, με την πρόταση για δημοψήφισμα επί του νομοσχέδιου επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο κεντρικός παίκτης μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει τον αριθμό των 120+ βουλευτών που απαιτούνται για την υποβολή του αιτήματος περί δημοψηφίσματος. Εάν τα καταφέρει, τότε επί της ουσίας πιστεύουν ότι θα μπλοκάρει την προεδρική εκλογή.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνον έχει τις δικές του επιδιώξεις από τη μάχη για τη «μικρή ΔΕΗ» αλλά επιπροσθέτως δεν έχει την παραμικρή διάθεση να επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να… κάνει πάρτι. Έναντι, λοιπόν, της εικόνας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπερασπίζεται τους πάντες και για τα πάντα, ο Αντώνης Σαμαράς οικοδομεί μέσω της σκληρής σύγκρουσης με τη ΔΕΗ την εικόνα του μεταρρυθμιστή πολιτικού που δεν διστάζει να συγκρουστεί με κατεστημένες νοοτροπίες.

Εξάλλου αυτό το έκανε σαφές και από την ομιλία του στο Στρασβούργο, όπου έστειλε αυστηρό μήνυμα στους συνδικαλιστές: «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό, να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο. Το δικαίωμα της προόδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις» υπογράμμισε. Και όπως λένε οι συνεργάτες του ο πρωθυπουργός έπραξε αναλόγως και κατά το παρελθόν και, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, δεν φάνηκε να χάνει ούτε από την επίταξη των υπηρεσιών του προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες, ούτε από την αντίστοιχη κίνηση για τους ναυτεργάτες.

Να τους ταυτίσει

Το βασικό σχέδιο του Μαξίμου είναι να ταυτίσει τον Αλέξη Τσίπρα με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι οποίοι είναι υπόδικοι. Μάλιστα επισημαίνουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ότι ο Νικ. Φωτόπουλος πρωτοστατεί σε κάθε σχετική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.  Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει, αφενός να χρεώσει στην Κουμουνδούρου οποιαδήποτε απειλή black-out στη χώρα, αφετέρου δε να αναδείξει το λαϊκίζοντα λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό θα το πράξουν όχι μόνον έναντι της κοινής γνώμης αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια να αναδείξουν την επιδίωξη του Τσίπρα να κατισχύσει στον αντιπολιτευτικό χώρο, συμπιέζοντας τα υπόλοιπα κόμματα.

Ως ένα τέτοιο στρατήγημα αντιμετωπίζουν και την πρωτοβουλία του Τσίπρα περί δημοψηφίσματος.

«Πρόκειται για τεχνάσματα επικοινωνιακά, προκειμένου να δείξει ότι αντιδρά… δεν θα ασχοληθούμε» σημείωναν συνομιλητές του Πρωθυπουργού, προσθέτοντας «τώρα το θυμήθηκε το δημοψήφισμα ο Τσίπρας, την ημέρα που ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή; Τόσο καιρό που το σχέδιο έχει παρουσιαστεί τι έκανε;»

Σε επιφυλακή

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο πολιτικό πεδίο με αφορμή το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, στο ΥΠΕΚΑ επικρατεί κόκκινος συναγερμός με συνεχείς συσκέψεις, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από το black out που θέλουν να επιβάλλουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ.

Ήδη η κυβέρνηση με διαρροές υποστηρίζει πως τόσο ο Αλ. Τσίπρας, όσο και οι διάδοχοι του Φωτόπουλου κρύβουν την αλήθεια για τη συγκεκριμένη μονάδα, η οποία λειτουργεί με ρωσικές τουρμπίνες που αργοσβήνουν χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης.

«Το 2020 η μονάδα συμπληρώνει τις ώρες λειτουργίας και πρέπει να κλείσει αφήνοντας άνεργους τους εργαζόμενους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα στην κυβέρνηση θέλουν να αποκαταστήσουν την αλήθεια και για τα όσα έχουν να κάνουν με τον «κοινωνικό ρόλο» της ΔΕΗ, τα οποία οι συνδικαλιστές βάζουν μπροστά σε μια προσπάθεια να πάρουν την κοινωνία με το μέρος τους. Το κοινωνικό τιμολόγιο, δηλαδή η υποχρέωση να πηγαίνει το ρεύμα παντού, το αν και πότε θα κόβεται η ηλεκτροδότηση και το πώς γίνονται διακανονισμοί, δεν είναι κοινωνική πρωτοβουλία της ΔΕΗ, αλλά επιβάλλονται από την Πολιτεία.

Όλα αυτά προβλέπονται ρητά από τον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, τον οποίο είναι υποχρεωμένες να τον εφαρμόσουν όλες οι εταιρίες. Μάλιστα οι υποχρεώσεις αυτές αποζημιώνονται, όπως π.χ. το κοινωνικό τιμολόγιο που δεν το καλύπτει η ΔΕΗ αλλά όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές που πληρώνουν το τέλος ΥΚΩ. Οι εταιρίες ενέργειας απλά λαμβάνουν τα χρήματα από τα ΥΚΩ που καταβάλουν οι καταναλωτές και καλύπτουν το «ζημιά» από τα χαμηλά τιμολόγια των ευπαθών ομάδων.

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα