Προκαταρκτική για την εκχώρηση του Ελληνικού στη Lamda

H «δουλειά» μπορεί να έκλεισε μετά και το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα νέα δεδομένα όμως προκαλούν και νέα δικαστική διερεύνηση για την υπόθεση της εκχώρησης του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda. Διεξάγεται ήδη ποινική προκαταρκτική έρευνα, μετά από εντολή της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με αφορμή σχετικές μηνυτήριες αναφορές.

Ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Γιάννης Δραγάτσης, που έχει αναλάβει την έρευνα καλεί να καταθέσουν ως μάρτυρες την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, αλλά και το στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νίκο Γαλανό, ανθρώπους από την Περιφέρεια Αττικής και τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Καπάταη. Ειδικά για τον Ν. Γαλανό, ο περιφερειακός σύμβουλος ζητούσε στη μηνυτήρια αναφορά του να διερευνηθούν δύο ζητήματα:

– Οι πράξεις και πιθανές παραλείψεις από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που σχετίζονται με όλες τις φάσεις του σχετικού διαγωνισμού.

– Η πιθανή βλάβη που θα υποστεί τελικώς το ελληνικό Δημόσιο λόγω των πράξεων και των παραλείψεων και κυρίως λόγω του εκ των πραγμάτων εξοστρακισμού των ενδιαφερομένων, πράγμα που μηδένισε τον ανταγωνισμό στη διαδικασία.

Όπως προαναφέρθηκε, αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι το τίμημα εκχώρησης του Ελληνικού. Εν προκειμένω, λοιπόν, ο κ. Δραγάτσης εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή την Εκθεση του ΤΕΕ (σύμφωνα με αυτή, η αξία των χιλιάδων στρεμμάτων του Ελληνικού ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, την ώρα που η εκχώρηση στη Lamda έγινε για 914.000.000 ευρώ), ενώ έχει διορίσει και δύο πραγματογνώμονες για να αποτιμήσουν την πραγματική αξία της περιοχής.

Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί από τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. δεν εξετάζεται η πλευρά των ιδιωτών που προτιμήθηκαν) το αδίκημα της απιστίας. Από την πλευρά του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πάντως, μετά την προσφυγή της Περιφέρειας η υπόθεση θα παραπεμφθεί εκ νέου για να κριθεί σε τμήμα της Μείζονος Ολομέλειας (7μελές) στο οποίο προεδρεύει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συμμετέχουν οι έξι αρχαιότεροι.

K.K.- Ι.Μ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα