Σάλος για τον γιατρό με το φακελάκι

Διευκρινίσεις για την επιστροφή στα καθήκοντά του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» του καρδιοχειρουργού που συνελήφθη να λαμβάνει «φακελάκι» από ασθενή προκειμένου να τον χειρουργήσει, δίνει το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ότι «η επαναφορά του γιατρού στα καθήκοντά του αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας και δεν αποτελεί πράξη αθώωσής του».

Η πειθαρχική υπόθεση του γιατρού εκκρεμεί προς εκδίκαση στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, το οποίο θα πρέπει επίσης να γνωμοδοτήσει για τη θέση του γιατρού σε δυνητική αργία, στην οποία βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2014 και το οποίο αποτελεί διοικητικό μέτρο.

Όπως εξηγεί το υπουργείο Υγείας, έως σήμερα το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ, δεν εξέδωσε γνωμοδότηση και σύμφωνα με πρόσφατο νόμο, «η αναστολή άσκησης καθηκόντων αίρεται αυτοδικαίως αν το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν γνωμοδοτήσει για τη θέση σε αργία εντός της προθεσμίας των τριάντα ημερών».

Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο με έγγραφό του ενημέρωσε τον Αύγουστο την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, ότι δεν συνεδριάζει διότι από 1-7-2015 ο πρόεδρος απώλεσε την ιδιότητα (συνταξιοδοτήθηκε) με την οποία ορίσθηκε στο Συμβούλιο, και σύμφωνα με τη νομοθεσία σε κάθε περίπτωση η 15η Σεπτεμβρίου, αποτελεί καταληκτική ημερομηνία για την επάνοδο των υπαλλήλων που τέθησαν στο καθεστώς αναστολής άσκησης καθηκόντων.

Για «επικίνδυνα πειράματά» που «επαναφέρουν το καθεστώς ανομίας στη δημόσια διοίκηση» κάνει λόγο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την υπόθεση συμπληρώνοντας ότι η ΝΔ είχει προειδοποιήσει την απελθούσα κυβέρνηση ότι «η αδρανοποίηση του θεσμού της αυτοδίκαιης αργίας “κλείνει” το μάτι στη διαφθορά».

«Η περίπτωση του γιατρού του “Ευαγγελισμού” που συγκλόνισε πέρυσι το πανελλήνιο όταν ένας άτυχος συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του αρνούμενος να πληρώσει το φακελάκι που του ζητήθηκε, έρχεται να προστεθεί στις εκατοντάδες περιπτώσεις υπαλλήλων που ενώ κατηγορούνται και έχουν παραπεμφθεί για πολύ σοβαρά αδικήματα, τελικά επιστρέφουν στις θέσεις τους, εκμεταλλευόμενοι το “νόμο Κατρούγκαλου” και την εγκληματική ανικανότητα της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα» αναφέρει ο ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ και καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποσό “νέο και προοδευτικό” είναι να συμβάλλεις στην πλήρη αποδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης».

«Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, μέσα από την απειρία και τις παλινωδίες της, μας γυρνάει στις σκοτεινές σελίδες του χθες. Δεν θα τους αφήσουμε όμως να ολοκληρώσουν το έργο τους. Την Κυριακή θα λάβουν την ηχηρή απάντηση του ελληνικού λαού» καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

Ανάστατη όμως είναι και η ιατρική κοινότητα. «Αλγεινή εντύπωση» προκάλεσε στην Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) η απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σπύρου Κοκκινάκη να άρει την αυτοδίκαιη αργία που είχε επιβληθεί σε γιατρούς οι οποίοι συνελήφθηκαν να χρηματίζονται, επικαλούμενος διατάξεις πρόσφατου νόμου. Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι οι διατάξεις αυτές «προφανώς δεν ισχύουν σε περιπτώσεις χρηματισμού» και καλεί την υπηρεσιακή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το θέμα. Αναφέρει ότι κατ’ επανάληψη έχει λάβει σαφή θέση στο ζήτημα της διαφθοράς στο ΕΣΥ, χαρακτηρίζοντας τον χρηματισμό ως «κοινωνικό έγκλημα».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν, επίσης, την ηγεσία της Δικαιοσύνης «να πάψει την παρελκυστική τακτική στη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων, ώστε επιτέλους να ελεγχθούν οι εκατοντάδες περιπτώσεις που λιμνάζουν στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών ΕΣΥ».

Έντονα ενοχλημένος εμφανίζεται ο υπηρεσιακός υπουργός Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει εξηγήσεις για τη διαπιστωτική πράξη επιστροφής, από τον γενικό γραμματέα Σπύρο Κοκκινάκη.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν και άλλες περιπτώσεις επιστροφής επίορκων στο ΕΣΥ, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Δικαιοσύνη, που όπως λέει «διορίζει στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο δικαστές λίγο πριν τη συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα αυτό να έχει παραλύσει και να έχουν συσσωρευτεί αρκετές περιπτώσεις προς εξέταση».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα