Σε εκλογική ετοιμότητα η Ν.Δ.

Από την περασμένη Παρασκευή «μυρίζουν» πρόωρες εκλογές και το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες μέσα στο φθινόπωρο, φαντάζει κάτι περισσότερο από πιθανό, καθώς μόλις σε μέσα σε ένα εξάμηνο, η κυβέρνηση απώλεσε ουσιαστικά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η όποια ψήφιση νομοσχεδίων πλέον, επαφίεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, περί πρόωρων εκλογών πληθαίνουν, γεγονός που έχει οδηγήσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να θέσει τη Ν.Δ. σε καθεστώς προεκλογικής ετοιμότητας. Σε κάθε περίπτωση στη Ν.Δ. προετοιμάζονται για το σενάριο αυτό, με τον κ. Μεϊμαράκη να έχει προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου την Επιτροπή Εκλογών του κόμματος. Παράλληλα έχει ξεκαθαρίσει ήδη δημόσια, ότι αν στηθούν άμεσα κάλπες, οι οποίες θα γίνουν με λίστα, οι εκλόγιμες θέσεις θα παραμείνουν οι ίδιες.
«Και όσοι έχουν εκλεγεί και ο πρώτος επιλαχών θα παραμείνουν ως έχουν, εφόσον το θέλουν και οι ίδιοι και εφόσον έχουν αποδείξει ότι παραμένουν πιστοί στη γραμμή που έχουμε χαράξει ως Ν.Δ.», λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του, όταν ερωτάται αν οι λίστες στις εκλόγιμες θέσεις μπορούν να διευθυνθούν τώρα.
Σχετικά με τον εκλογικό νόμο και την αλλαγή του που πρότειναν κυβερνητικά στελέχη, οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. σημείωναν πως για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι θέμα άμεσο, ούτε προτεραιότητα. Ωστόσο ο κ. Μεϊμαράκης έχει εκφράσει την άποψή του υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, ώστε το πρώτο κόμμα να μπορεί να σχηματίζει κυβέρνηση και να υπάρχει σταθερότητα.
Κινητοποίηση
Φυσικά το ενδεχόμενο να υπάρξει απραξία από όσους δεν θεωρούν σίγουρη την εκλογή τους προβληματίζει την ηγεσία της Συγγρού και για το λόγο αυτό ο Μεϊμαράκης θα επιδιώξει αφενός να κινητοποιήσει το σύνολο των βουλευτών και πολιτευτών του κόμματος ώστε να δραστηριοποιηθεί, κατά το δυνατόν, σαν να κυνηγούσε το σταυρό. Αφετέρου, δε, θα επιχειρήσει ο ίδιος, μέσω κεντρικών παρεμβάσεων, να απευθυνθεί στα παραταξιακά ανακλαστικά των γαλάζιων ψηφοφόρων, σε μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης με πολίτες που στράφηκαν στους ΑΝΕΛ ή ακόμη και στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δια της στροφής στο κέντρο και της πόλωσης με τον Αλ. Τσίπρα θα προσπαθήσει να προσελκύσει ψηφοφόρους του «ευρωπαϊκού μετώπου» στη Ν.Δ., ως τον αυθεντικότερο εκφραστή του «Ναι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.
Κρίσιμη για την εξέλιξη της εκλογικής κούρσας, που σήμερα εκτιμάται ότι έχει ως κυρίαρχο τον κ. Τσίπρα, θα είναι και η εικόνα των πρώτων δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου και αφού βέβαια οριστικοποιηθεί η εσωτερική ρήξη στο ΣΥΡΙΖΑ και η απόσχιση της Αριστερής Πλατφόρμας. Εφόσον, τα δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν μείωση της επιρροής του κ. Τσίπρα, ο κ. Μεϊμαράκης θα τα παίξει όλα για όλα στην εκλογική μάχη. Σε διαφορετική περίπτωση, το ήδη δύσκολο έργο του θα καταστεί ακόμη βαρύτερο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα