“Σε πέντε μήνες κάναμε περισσότερα από ό,τι οι άλλοι σε 5 χρόνια”

Tη δική του απάντηση στα όσα κατηγορούν την κυβέρνηση για το ότι δεν έχει κάνει μεταρρυθμίσεις έδωσε ο Γιώργος Σταθάκης παραχωρώντας συνέντευξη στη La Tribune.Σε πέντε μήνες κάναμε περισσότερα από ό,τι οι άλλοι σε 5 χρόνια” τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.  

“Η πρότασή μας βασίζεται σε ισορροπημένη προσέγγιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτός είναι ο λόγος που θέλαμε να κάνουμε περισσότερα για τους πλούσιους και τις μεγάλες εταιρείες που είχαν γλιτώσει από την λιτότητα” αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα La Tribune ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης που συμπληρώνει ότι “Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη μείωση των συντάξεων κατά 10% περισσότερο, δεδομένου ότι έχουν ήδη μειωθεί κατά 40% από το 2010″.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας ” η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία. Η πρότασή μας αυτή την εβδομάδα το έδειξε.” Όπως τονίζει ” το κλειδί για τη συμφωνία είναι το χρέος .

Για την περίοδο 2015-2018, χρειαζόμαστε μια λύση για το χρέος που διακρατείται από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τη μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.

Πιο μακροπρόθεσμα, από το 2022, οπότε και θα επιστρέψει τις ευρωπαϊκές χώρες, το ποσό της επιστροφής είναι βιώσιμηο20.000.000.000 το 2022, € 28 δισεκατομμύρια το 2023 .

Πρέπει να βρούμε μια συμφωνία για να διευκολύνει αυτές τις αποπληρωμές και να γίνουν πιο ρεαλιστικές.

Στις 30 Ιουνίου θα είστε σε θέση να εξοφλήσετε το ΔΝΤ;ρωτάει ο δημοσιογράφος. “Θα βρούμε μια λύση. Πληρώσαμε το ΔΝΤ τον Απρίλιο και το Μάιο” απαντάει ο υπουργός  που προσθέτει ότι ” η μπάλα βρίσκεται τώρα στο στρατόπεδο των ευρωπαίων εταίρων μας”

Στην ερώτηση ότι πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει μεταρρυθμίσεις,είναι κατηγορηματικός ” Εμείς σε πέντε μήνες κάναμε περισσότερο από ό, τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε πέντε χρόνια. Έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα που είναι επιφορτισμένο με τη διαφθορά και οδηγεί μια πολύ σοβαρή εργασία για τα θέματα της φοροδιαφυγής. Έχουμε επίσης υπογράψει μια συμφωνία για το θέμα αυτό με την Ελβετία.

Σε άλλους τομείς, η προετοιμασία γίνεται, αλλά η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης ασχολείται με προτεραιότητα την ανεξαρτησία από τηνπολιτική επιρροή. Έχουμε ήδη κάνει προοδο στον τομέα της εκπαίδευσης. Προχωράμε στην απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών. Υπάρχει, επομένως, μια πραγματική πολιτική μεταρρυθμίσεων που καθοδηγείται από την επιθυμία να τερματιστεί η πολιτική κηδεμονία.

Όσον αφορά τη βούληση της ΕΚΤ να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λέει: ” Είμαι βέβαιος σχετικά με την προθυμία της ΕΚΤ να στηρίξει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης. Προφανώς, αν δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τα λόγια του Mario Draghi, τότε θα μπούμε “άγνωστο νερά. “

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα