Σε ποιους χρωστάμε τι

Με τις διαπραγματεύσεις να έχουν βρει –για την ώρα τουλάχιστον– τοίχο η Ελλάδα βρίσκεται για ακόμη μία φορά στα πρωτοσέλιδα του παγκόσμιου Τύπου και στο επίκεντρων των χρησμών των οικονομικών αναλυτών για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σε αυτό το κλίμα η γνωστή βρετανική εφημερίδα «Independent» αποφάσισε να κάνει κάτι πρακτικό: έφτιαξε να γράφημα στο οποίο αποτυπώνονται τα… βερεσέδια της χώρας μας και η διασπορά τους ανά πιστωτή. Τι έβγαλε ο λογαριασμός; Ότι επί συνόλου δημοσίου χρέους 323 δισ. ευρώ (σ.σ. 80% του ελληνικού ΑΕΠ), η Ελλάδα οφείλει να αποπληρώσει:

-Το 60% των συνολικού χρέους στην Ευρωζώνη (141,8 δισ. ευρώ στο ΕFSF και 52,9 δισ. ευρώ δανεικών διευκολύνσεων)

-Το 10% στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

-Το 6% στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

-Το 3% στις ελληνικές τράπεζες, 1% στη Τράπεζα της Ελλάδας και 1% σε ξένες τράπεζες.

-Το 15% σε άλλα ομόλογα.

-Το 3% σε άλλα δάνεια.

indipendent_graphic greek debt

 

 

Όπως ήταν φυσικό, στο σχετικό ρεπορτάζ του Independent γίνεται αναφορά στις διακοπείσες διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους εκπροσώπους των δανειστών, υπογραμμίζοντας ότι αν η Αθήνα κηρύξει στάση πληρωμών, θα αναγκαστεί να βγει από την Ευρωζώνη.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει την Πέμπτη από τους πιστωτές την επόμενη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθεί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ στο τέλος Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα