Σε ρόλο «Ιφιγένειας» ο Βενιζέλος

Για την επόμενη μέρα δουλεύουν ήδη στο ΠΑΣΟΚ, η οποία θα έρθει μετά από εκλογές και θα φέρει πολλές αλλαγές για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Και σίγουρα θα «συνταξιοδοτήσει» πολλά πρόσωπα της πρώτης γραμμής.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Μπορεί η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να ασχολείται με την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα, η πλειοψηφία όμως των στελεχών έχει ήδη βάλει μπροστά για την επόμενη μέρα. Αρκεί μια σύντομη συζήτηση με «πράσινους» για να αποκαλύψει σκέψεις και στόχους που ανατρέπουν πολλά από όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

Μείζον θέμα για εκείνους είναι τα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών. Με έναν συγκεκριμένο όμως στόχο: σε αυτά να συμπεριληφθούν γνωστά πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών που θα μπορούσαν να «κόψουν» τους ανεπιθύμητους. Ποιοι όμως είναι αυτοί; Πολύ απλά όσοι το προηγούμενο διάστημα ήταν προσκολλημένοι σε συγκεκριμένα πρόσωπα δημιουργώντας πρόβλημα. Συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται στο περιβάλλον Βενιζέλου.

Εν ολίγοις, πρόθεση είναι μια επανεκκίνηση. Ένα κόμμα απαλλαγμένο από τα βάρη του παρελθόντος (και του παρόντος) που θα μπορέσει να εμπνεύσει εκ νέου τη βάση ώστε να το κόμμα να ανακτήσει δυνάμεις.

Πριν βέβαια από αυτό, μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα δημοσκοπικά ευρήματα σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις. Και αυτό καθώς, όπως εξηγούν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμάται πως οι απώλειες του κόμματος θα αυξηθούν και τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η είσοδος στη νέα Βουλή. Με δεδομένο μάλιστα πως αυτή θα εκλεγεί σύντομα, νούμερο ένα προτεραιότητα είναι να πείσουν εκείνοι που διατηρούν ακόμα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη βάση ότι πάση θυσία το κόμμα πρέπει να επιβιώσει.

 

Προαπαιτούμενο η είσοδος στη Βουλή

Όσον τώρα αφορά τα σχέδια της επόμενης μέρας και με προαπαιτούμενο την είσοδο του κόμματος στη Βουλή, τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Τουλάχιστον έτσι τα παρουσιάζει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που σχολίαζε τις εξελίξεις στην «Α». «Είναι δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί στήριξη για να συγκροτήσει κυβέρνηση. Αν καταφέραμε να συγκυβερνήσουμε με τη Νέα Δημοκρατία, τότε καταλαβαίνεις πως θα είναι πιο εύκολο με ένα κόμμα που στην ουσία της πολιτικής μπορούμε να βρούμε περισσότερα σημεία επαφής», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου, δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις. «Συνεργασία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην ηγεσία του κόμματος δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό το γνωρίζει ακόμα και εκείνος. Είναι αυτονόητο λοιπόν πως η θητεία του ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα των εκλογών. Άλλωστε, είναι persona non grata για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να αναλάβει άλλος και να προχωρήσουμε».

Όσον αφορά τη Δημοκρατική Παράταξη; «Αυτό είναι εσωτερικό μας θέμα επί της ουσίας. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη πάντα ήταν συνώνυμη του ΠΑΣΟΚ. Μια μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στις αρχικές μας θέσεις και με μεγαλύτερη καθαρότητα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Άλλωστε, ο χρόνος μέχρι τις εκλογές στενεύει καθημερινά και πιο πολύ. Όσοι θεωρούν ότι προλαβαίνουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες να προχωρήσουμε σε συνέδριο ουσίας έστω και αν αυτό είναι της ΔΗΠΑΡ, τότε απλά κοροϊδεύουν τον εαυτό τους».

 

Ομολογία…

Το πολιτικό του τέλος φαίνεται να έχει αντιληφθεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, αν και επιρρίπτει ευθύνες για αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ, ομολογεί τη δύσκολη περίοδο που διάγει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται, μάλιστα, να είναι πλέον πιο κοντά στη λύση των εκλογών παρά στην αποδοχή των όρων των δανειστών που θα ζημίωναν και εκείνον και το κόμμα του. Χαρακτηριστικό είναι πως από τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου βρίσκεται ως υπουργός των Εξωτερικών για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, σχολίασε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και απάντησε στο ερώτημα γιατί δεν μπορεί να επισημοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φωτογραφίζει ως υπεύθυνο το κόμμα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό –όχι την Ευρώπη– την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες, είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις».

«Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια», συμπλήρωσε, κάνοντας σαφές πως οι κάλπες είναι η μόνη λύση.

Και συνέχισε: «Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το πρόγραμμα, από το μνημόνιο και την τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συλλειτουργίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση».

Επί της ουσίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτάσσει την προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ώστε να τελειώσει η περίοδος αποσταθεροποίησης του πολιτικού κλίματος. Αν αυτή αποτύχει, τότε πολύ απλά όλα θα οδηγήσουν στις εθνικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα