Σκόπια: Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση κατασκοπείας

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε , σε δικαστήριο των Σκοπίων, η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση σχετικά με συνεργασία πολιτών με ξένες μυστικές υπηρεσίες. Συνολικά 19 άτομα κατηγορούνται για κατασκοπεία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβιασμούς και απάτη. Οι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 στο πλαίσιο επιχείρησης της αστυνομίας με την κωδική ονομασία “Κατάσκοπος”.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Βουλής της χώρας, πρώην και νυν στελέχη της αστυνομίας, του υπουργείου Άμυνας και των κρατικών μυστικών υπηρεσιών. Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους αντιμετωπίζουν την κατηγορία της συνεργασίας με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί συνεργάζονταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρωσίας και της Σερβίας.

Οι κατηγορούμενοι αυτοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρείχαν, έναντι αμοιβής, διαβαθμισμένες πληροφορίες σε μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών που αφορούσαν τη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας των Σκοπίων, την πολιτική κατάσταση στη χώρα, τους δυνάμει κινδύνους για τη χώρα, τις θρησκευτικές κοινότητες των Σκοπίων και τα ακραία στοιχεία σε αυτές, καθώς και για διάφορα άλλα θέματα. Άλλοι από τους κατηγορούμενους της ίδιας υπόθεσης εκβίαζαν επιχειρηματίες και πρόσωπα από τον δημόσιο βίο της χώρας, υποστηρίζοντας ότι είχαν στη διάθεσή τους επιβαρυντικά στοιχεία γι΄ αυτούς, με σκοπό να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Η δίκη συνεχίζεται, αύριο, Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα