«Σπάνε» στα επτά τη Β’ Αθηνών

Στα επτά κομμάτια «τεμαχίζεται» η εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα σε λίγες ημέρες.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του αυτοδιοικητικού πόρταλ airetos.gr, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ετοιμάζεται να φέρει τις φημολογούμενες αλλαγές στη Βουλή, όχι μόνο για τη Β’ Αθηνών αλλά και για άλλες μεγάλες περιφέρειες. Κι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι των αλλαγών, καθώς οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να βρισκόμαστε προ των πυλών και η κατάργηση του ασυμβίβαστου της εκλογής περιφερειάρχη στο Κοινοβούλιο πριν από τη λήξη της θητεία του.

Τι σημαίνει αυτό επί του πρακτέου; Ότι οι περιφερειάρχες δεν θα χρειάζεται να περιμένουν να περάσει 5 χρόνια από την εκλογή τους για να επιστρέψουν στα έδρανα του κοινοβουλίου. Απλώς θα δηλώνουν παραίτηση και θα μπορούν να πολιτευτούν.

Όπως θυμίζει το airetos.gr, τις παραπάνω αλλαγές είχε προαναγγέλλει ο υπουργός Εσωτερικών με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Ιανουάριο στην κρατική τηλεόραση. Ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε πως θα σπάσουν όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και όχι μόνο η Β’ Αθηνών και πρόσθεσε πως κατά την προσωπική του άποψη «δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιφέρειες με πάνω από 6 βουλευτές».

Χαρακτήρισε τις μεγάλες περιφέρειες ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς», ενώ τόνισε ότι στο τραπέζι του διαλόγου θα μπει και το θέμα των θητειών των βουλευτών.

Μετά τις ανακοινώσεις Κουρουμπλή, άπαντες άρχισαν να… ψάχνονται για το πώς θα δημιουργηθεί ο χάρτης των περιφερειών ανά τη χώρα, εφόσον προκριθούν αυτές οι αλλαγές από την κυβέρνηση. Από τις 55+1 εκλογικές περιφέρειες (με την επικρατείας) οι 10 εξ αυτών – οι λεγόμενες «μεγάλες» εκλέγουν πάνω από 6 βουλευτές. Πρόκειται για τις περιφέρειες:

# Α’ Αθηνών: Εκλέγει 14 βουλευτές

# Β’ Αθηνών: Εκλέγει 44 βουλευτές

# Αττικής (υπόλοιπο): Εκλέγει 15 βουλευτές

# Β’ Πειραιά: Εκλέγει 8 βουλευτές

# Α’ Θεσσαλονίκης: Εκλέγει 16 βουλευτές

# Β’ Θεσσαλονίκης: Εκλέγει 9 βουλευτές

# Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Εκλέγει 7 βουλευτές

# Αχαΐας: Εκλέγει 8 βουλευτές

# Ηρακλείου: Εκλέγει 8 βουλευτές

# Λάρισας: Εκλέγει 8 βουλευτές

(ΠΗΓΗ: airetos.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα