ΣτΕ: Σήμα κινδύνου για έμφραγμα λόγω του όγκου των υποθέσεων

Την ώρα που του Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας με αφορμή την  απόφαση που έλαβε, για επιστροφή αποδοχών που είχαν περικοπεί σε ενστόλους, στοιχεία – σοκ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έρχονται για να καταδείξουν πως το ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας απειλείται με «έμφραγμα» λόγω του όγκου των υποθέσεων που καλείται να φέρει εις πέρας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που είχαν προσκομιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στο ΣτΕ οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι περισσότερες από 23.000 με περίπου 8.000 νέες να προστίθενται  κάθε χρόνο.

Εκτός όμως από τον τεράστιο αριθμό των υποθέσεων που εισάγονται προς εκδίκαση στο ΣτΕ οι δικαστές μέλη του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμη μεγάλο «αγκάθι».

Πρόκειται για το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο όχι μόνο δεν μείωσε τον αριθμό των αναιρέσεων κατά αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων, αλλά αντίθετα τον αύξησε, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστεί» η προσπάθεια των δικαστών να μειωθεί κατά 10% ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το Δημόσιο όπως και οι ΟΤΑ δεν πληρώνουν παράβολο για τα ένδικα μέσα που ασκούν και έτσι δεν υπάρχει επιβάρυνση στο Δημόσιο για την σωρεία των αβάσιμων αναιρέσεων και εφέσεων που καταθέτουν επί λυμένων νομικών θεμάτων. Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις των Διοικητικών Εφετείων της χώρας έχουν εκδοθεί σε βάρος του Δημοσίου, παρατείνεται η εκτέλεσή τους.

Η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ, ασχολήθηκε με το αν πρέπει να επιβάλλεται  χρηματικό πρόστιμο στο Δημόσιο, εάν καταθέτει αβάσιμες  αναιρέσεις και εφέσεις για λυμένα οριστικά και αμετάκλητα νομικά ζητήματα.

Το ΣτΕ επιδίκασε πρόστιμο στο δημόσιο για την εμμονή του να καταθέτει αναιρέσεις σε υποθέσεις καταβολής οικογενειακού επιδόματος. Τα πρόστιμα αυτά επιδικάστηκαν υπέρ του Ταμείου Νομικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα