Στην αναμονή επ’ αόριστον…

Ξεπέρασαν τις 400.000 οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Για περισσότερες από τις μισές δεν έχει καν ορισθεί η δικάσιμος! Πρώτες και καλύτερες στη βραδύτητα διεκπεραίωσης είναι οι υποθέσεις του ΦΠΑ που κρατάνε ακόμα και 10 (!) χρόνια.

Αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων είναι η επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων, οι περισσότερες (πάνω από 300.000) λιμνάζουν στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, περίπου 24.000 βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και όλες οι υπόλοιπες στα Διοικητικά Εφετεία της χώρας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη  χώρα μας, όπου ακόμα και σήμερα το φαινόμενο της αρνησιδικίας δεν έχει παταχθεί, είναι το παρακάτω συγκριτικό στοιχείο. Κατά την χρονική περίοδο από 2010–2012 ο αριθμός των εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων στην Ελλάδα ήταν 3,5 ανά 100 κατοίκους, ενώ στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρισκόταν κάτω του 0,5.

Η Ελλάδα ήταν στην τελευταία θέση μεταξύ των 18 χωρών της Ε.Ε. με μέσο χρόνο επίλυσης διαφορών τις 1.500 ημέρες. Για υποθέσεις ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, για τις οποίες υπάρχει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η μέση καθυστέρηση σε συμβάσεις συμβουλευτικών υπηρεσιών ανέρχεται σε περίπου 8,5 μήνες και σε συμβάσεις του κατασκευαστικού κλάδου σε 3,5 μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το μέσο κόστος ευκαιρίας από την καθυστέρηση στην ανάθεση 73 διαγωνισμών ανέρχεται σε περίπου 8,5 εκατομμύρια  ευρώ.

Ενώ η μέση καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της εκτέλεσης αναθέσεων στον κατασκευαστικό κλάδο από τη στιγμή της πρώτης ένστασης μέχρι την εκδίκαση της σχετικής προσφυγής είναι περίπου 3 χρόνια Το κόστος ευκαιρίας από καθυστερήσεις διαφορών που προέκυψαν στην υλοποίηση 25 έργων συνολικού προϋπολογισμού 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ  είναι 660 εκατομμύρια  ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα