“Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Κυπρίων για βιώσιμη λύση του Κυπριακού”

Στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη βρίσκεται ο Σεργκεί Λαβρόφ και έστειλε σαφής μηνύματα. Στο επίκεντρο των επαφών του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη Λευκωσία θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα των εγγυήσεων, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ και οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο την κρίση στη Συρία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον κύπριο ομόλογό του, ο Σεργκέι Λαβρόφ, επεσήμανε ότι η Ρωσία στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των Κυπρίων για βιώσιμη λύση του Κυπριακού με οικειοθελή συμφωνία των δύο μερών.

«Οποιεσδήποτε προσπάθειες με δοτές λύσεις και ατζέντες έχουν αποδειχθεί αποτυχημένες», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για τις εγγυήσεις στο κυπριακό επεσήμανε ότι εναπόκειται στην ΚΔ να λάβει τις δικές της αποφάσεις , ενώ η λύση είπε πρέπει να βασίζεται σε μια καινούργια βάση που να διασφαλίζει την σταθερότητα στην περιοχή.

Οπως μεταδίδει το Sigma, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η Ρωσία εκτιμά ιδιαίτερα τη στήριξη της Κύπρου μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού μαχητικού από την Τουρκία καθώς και στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες.

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του SU-24 ο κ. Λαβρόφ είπε ότι αμέσως μετά το συμβάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του κατά την οποία άκουγε μόνο δικαιολογίες οι οποίες άλλωστε έχουν ακουστεί και δημόσια. Μάλιστα, όπως είπε η Τουρκία είναι συνεπής στο αίτημά της να ζητά συνάντηση με τον ίδιο η οποία θα γίνει στα πλαίσια της συνόδου των ΥΠΕΞ.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, επεσήμανε ότι η Ρωσία παραδοσιακά υπήρξε πολύ στενός φίλος της Κύπρου και εξέφρασε την ετοιμότητα να προσφέρουμε κάθε ανθρωπιστική βοήθεια στη Ρωσία όταν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εξέφρασε τη βαθιά συμπάθεια της Κύπρου για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία και το θάνατο του πιλότου.

Επαναβεβαίωσε παράλληλα τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας και εμβάθυνσης των σχέσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα