Στη… σέντρα η ΕΠΟ με δικαστική «βούλα»

Σημαντική εξέλιξη υπήρξε στην αντιδικία μεταξύ της Forthnet με την ΕΠΟ καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε ως απολύτως άκυρη την απόφαση για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδας για την τριετία 2013-2016.

Με ανακοίνωσή της η Forthnet ζητά από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ, επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Η ανακοίνωση:

Το Γραφείο Τύπου της Forthnet ενημερώνει ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ. αριθμ. 731/2014 απόφασή του, δικαιώνει πλήρως την θέση της εταιρείας μας καθώς αναγνωρίζει ως απολύτως άκυρη την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ με την οποία παραχωρήθηκαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος, για την τριετία 2013-2016, στην Κυπριακή εταιρεία διαμεσολάβησης δικαιωμάτων «Media Goal LTD».

Η Forthnet είχε επανειλημμένως καταγγείλει το παράνομο της απόφασης να αναθέσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας στην Κυπριακή εταιρεία «Media Goal Ltd», παρά το γεγονός ότι ο Νόμος – και συγκεκριμένα το άρθρο 84 του Ν. 2725/1999 – επιτρέπει την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που χειρίζεται η ΕΠΟ μόνο σε νόμιμους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Επισημαίνουμε ότι για το ανωτέρω θέμα αλλά και για προηγούμενη αντίστοιχη παραχώρηση υφίσταται σε εξέλιξη έρευνα των Εισαγγελικών Αρχών για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκομένων.

Μετά και τις ανωτέρω εξελίξεις, ευλόγως αναμένουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ ότι θα προβεί άμεσα σε όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να σταματήσουν οι συνέπειες μίας καταφανώς παράνομης απόφασης, καθώς επίσης και ότι θα προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τα εν λόγω τηλεοπτικά δικαιώματα, τηρώντας αυτή τη φορά όλα όσα ο Νόμος ορίζει.

ΕΠΟ: «Θα κάνουμε έφεση»

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απάντηση της ΕΠΟ δεν άργησε να έρθει.

«Από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοινώνονται, σχετικώς με την με αριθ. 731/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την ανάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου για τις περιόδους 2013 – 2016, τα παρακάτω:

Η απόφαση 731/2014 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώνει πλήρως την απόφαση του Δ.Σ. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας περί εκπτώσεως της ενάγουσας εταιρείας Forthnet από τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου, καθώς η τελευταία όφειλε είτε να μην μετάσχει στη σχετική διαδικασία είτε, εφόσον μετείχε, να καταθέσει εμπροθέσμως την προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή.

Η Forthnet ουδέποτε κατέθεσε την ως άνω εγγυητική επιστολή.

Σημειώνεται ότι, όπως αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία, η εταιρεία Forthnet ήρθε σε επαφή και διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο εταιρεία Media Goal με σκοπό την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων του Κυπέλλου, χωρίς όμως επιτυχία.
Προφανώς στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτών δεν υπήρξε καμία παρανομία στην ανάθεση από την Ε.Π.Ο. των τηλεοπτικών δικαιωμάτων προς την εταιρεία Media Goal.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου ως προς το σκέλος της ανάθεσης των δικαιωμάτων στην εταιρεία Media Gold δεν είναι ούτε τελεσίδικη, ούτε προσωρινά εκτελεστή.

Η Ε.Π.Ο. θα κινηθεί, προς υπεράσπιση των συμφερόντων της, αυστηρώς στο πλαίσιο του νόμου και θα προχωρήσει σε όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπονται για ανάλογες περιπτώσεις.

Η διαδικασία εκχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για αθλητικές διοργανώσεις γίνεται με τον ίδιο τρόπο τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια και η απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τον τηλεοπτικό οργανισμό, μέσω της αναδόχου εταιρείας, ήταν καθ΄ όλα νόμιμη».

 

Ανάλυση με Άποψη

Μάλλον η ΕΠΟ στη συγκεκριμένη υπόθεση ακολουθεί τη ρήση «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Συγκεκριμένα:

1) Μπορεί να πρόκειται για μια πρωτόδικη απόφαση (όχι τελεσίδικη δηλαδή) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή δεν δικαιώνει την Forthnet αφού η απόφαση για παραχώρηση των δικαιωμάτων χαρακτηρίστηκε ως απολύτως άκυρη. Ο λόγος είναι απλός. Ο νόμος (άρθρο 84) απαγορεύει ρητά την εμπλοκή μεσαζόντων, ρόλο που είχε στη συγκεκριμένη υπόθεση η Media Goal. Μάλιστα, η υπόθεση μπορεί να θέσει την ΕΠΟ ενώπιον ποινικών και αστικών ευθυνών καθώς από τη στιγμή που δεν είχε δικαίωμα να κατακυρώσει τα δικαιώματα στην κυπριακή εταιρεία, έπρεπε να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό.

2) Υπολογίζεται ότι η απώλεια της ΕΠΟ από την υπόθεση αγγίζει τις 400.000 ευρώ –η MEDIA GOAL πρόσφερε 7,1 εκατ. ευρώ ενώ η Forthnet 7,5 εκατ. ευρώ- ενώ του Δημοσίου ανέρχεται στις 92.000 ευρώ (ΦΠΑ 23% επί ποσού 400.000 ευρώ). Στο ποινικό σκέλος δηλαδή ενδέχεται να διωχθεί η ΕΠΟ με το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας.

3) Η διαπραγμάτευση της NOVA με την MEDIA GOAL είχε σκοπό την ακύρωση και στη συνέχεια τις υπογραφές με την ΕΠΟ, όπως δηλαδή προβλέπει η νόμιμη διαδικασία, κατά συνέπεια δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα εις βάρος της Forthnet.

4) Η ΕΠΟ μπορεί από την πλευρά της να υποστηρίζει ότι ακολουθεί αυτή τη διαδικασία επί μια δεκαετία αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι δεν υπάρχει παρανομία αλλά ούτε ότι αυτή η παρανομία έχει νομιμοποιηθεί.

Κατά τ’ άλλα η συνέχεια μάλλον θα δοθεί στα ποινικά δικαστήρια αφού η Forthnet έχει καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά.

Οψόμεθα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα