Στο φουλ οι «γαλάζιες» μηχανές

Με γεμάτο πλέον το οπλοστάσιό της η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να τεθεί σε ευθεία πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών. Η συμφωνία με την τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα και η πορεία της οικονομίας είναι τα βασικά συστατικά της καμπάνιας που ετοιμάζει η λεωφόρος Συγγρού για να αντιμετωπίσει το αντιμνημονιακό μέτωπο της Κουμουνδούρου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ένα από τα ατού της Ν.Δ. αποτελεί και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχει κινηθεί για συνεργασίες στον δεύτερο γύρο των εκλογών πλην των ΑΝΕΛ. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού, στις συσκέψεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, τονίζουν ότι δεν πρόκειται μόνο για μια μάχη για την αυτοδιοίκηση αλλά είναι, παρά το γεγονός ότι αφορά δήμους και περιφέρειες, πρωτίστως και πολιτική μάχη, ανεξάρτητα εάν δεν έδωσαν επίσημα χρίσματα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό σχεδιασμό τής Ν.Δ., άμεσα θα εισέλθουν στη μάχη όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη και θα γίνει προσπάθεια να κινητοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός κατά δήμο και κατά νομό. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι τοπικές συνθήκες και οι όποιες συμμαχίες της ΝΔ με φόντο το δεύτερο γύρο των εκλογών. Για τον πρωθυπουργό, η δυσκολία δεν προκύπτει στο επίπεδο των πολιτικών χειρισμών που προεξοφλούνται στο προσκλητήριο προς τις «ευρωπαϊκές δυνάμεις», αλλά από τα αντικειμενικά προβλήματα που, όπως λένε συνεργάτες του, αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του σε εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες.

Οι συσκέψεις

Όλο το βάρος έχει πέσει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Αθήνα, όπου βασικός στόχος είναι να εκλεγεί περιφερειάρχης ο Γιάννης Ιωαννίδης και στην Αθήνα να εισέλθει τον δεύτερο γύρο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ήδη οι συσκέψεις διεξάγονται η μία μετά την άλλη και, με εντολή του Αντ. Σαμαρά, θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο να κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός και φυσικά να σταματήσει η «λευκή απεργία» υπουργών και βουλευτών και να εμπλακούν ενεργά στην εκλογική αναμέτρηση. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοποιεί ευθέως τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση και σχεδιάζει να δημιουργήσει κλίμα παρατεταμένης έντασης και ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας, εκτός από τις περιοδείες του σε ευρωπαϊκές χώρες για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ε.Ε., έχει ξεκινήσει και επισκέψεις και ομιλίες ανά την Ελλάδα, δεν μπορεί η Ν.Δ. να παραμείνει αμέτοχη.

Το ευρωψηφοδέλτιο

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις μέχρι στιγμής κλείνει σιγά-σιγά το σταυρόλεξο τής Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές και μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί πρόσωπα που μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση και να κάνουν τη διαφορά. Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να τεθεί κομματικό ασυμβίβαστο και όσοι εν ενεργεία βουλευτές θέλουν να δώσουν τη μάχη για την Ευρωβουλή πρέπει να παραιτηθούν, αποθάρρυνε πολλούς, αλλά υπάρχουν και οι γενναίοι.

Ήδη δύο βουλευτές της Ν.Δ. είναι έτοιμοι να παραιτηθούν εντός των ημερών και να αφοσιωθούν αποκλειστικά στον προεκλογικό τους αγώνα, παραδίδοντας τις έδρες τους στους επιλαχόντες σε Ηράκλειο και Χίο. Οι βουλευτές αυτοί είναι οι πρώην υπουργοί Μανώλης Κεφαλογιάννης και Κώστας Μουσουρούλης, που έχουν ήδη αρχίσει τον προεκλογικό τους αγώνα και δεν κάνουν πίσω. Έχουν συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό, έλαβαν το «πράσινο φως» για να δώσουν τη μάχη και εκτιμούν ότι θα είναι στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μεταξύ Στρασβούργου, Βρυξελλών και Αθηνών, ελπίζει ότι θα κινείται και ο Γιώργος Κύρτσος, αν και υπάρχουν ενστάσεις για την υποψηφιότητά του από την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κώστα Καραμανλή, παρά τις διαψεύσεις που έγιναν περισσότερο για συμβατικούς λόγους. Μέχρι στιγμής αυτές οι αντιδράσεις δεν έχουν οδηγήσει σε αναθεώρηση της απόφασης του πρωθυπουργού, στενός συνεργάτης του οποίου εκτιμά ότι θα δώσει πόντους στη Ν.Δ.

Στη λίστα θα είναι και ο πρώην ευρωβουλευτής, νυν σύμβουλος στην Κομισιόν και επί χρόνια αθλητικογράφος, ο Μανώλης Μαυρομάτης, που έχει λάβει την έγκριση από το πρωθυπουργικό γραφείο να τρέξει στον στίβο των ευρωεκλογών. Ο έτερος δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης λέγεται ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο, αν και μέχρι στιγμής υπάρχει θολή εικόνα για τις πραγματικές προθέσεις του. Πάντως, κάνει συχνές εμφανίσεις σε ΜΜΕ δίνοντας την αίσθηση ότι θα θέσει τελικά υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή.

Αντιδράσεις για Φαήλο

Στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο πρωθυπουργικός φίλος, ο δικηγόρος και πρόεδρος του εθνικοπατριωτικού «Δικτύου 21», Φαήλος Κρανιδιώτης, που διατηρεί και πολυετή φιλία και με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού και βουλευτή Επικρατείας, Χρύσανθο Λαζαρίδη. Η υποψηφιότητα Κρανιδιώτη, που θεωρείται δεδομένη και ήδη κάνει και αγώνα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πιο φιλελεύθερα πρόσωπα, όπως η επικεφαλής του νυν ευρωψηφοδελτίου, Μαριέττα Γιαννάκου, που θεωρεί ότι αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του κόμματος. Η ίδια, που έχει πληρώσει παλαιότερα από σκληρό συντηρητικό τμήμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. τις φιλελεύθερες απόψεις της, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν θα δώσει ή όχι τη μάχη των ευρωεκλογών, ενώ φέρεται και χολωμένη με τον Αντώνη Σαμαρά.

Αντίθετα, τη μάχη θα δώσουν η συνεργαζόμενη τα πέντε τελευταία χρόνια με τον ΛΑΟΣ ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλλα, που αντιμετωπίζει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, ενώ υποψήφια θα είναι και η Ρόδη Κράτσα που θέλει, το διεκδίκησε και το εξασφάλισε να είναι στη λίστα, ελπίζοντας ότι θα είναι ευρωβουλευτής για τέταρτη φορά.

Απάντηση δεν έχει δώσει ακόμα η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που είναι σε δίλημμα εάν τελικά θα συμπεριληφθεί ή όχι στη λίστα και να δώσει τη μάχη του σταυρού. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, που αν και αρχικά ήταν θετική να είναι υποψήφια για την Ευρωβουλή, μετά την απόφαση για τον σταυρό αναθεώρησε τη γνώμη της και λέει ότι θα απαντήσει εντός των ημερών τι θα κάνει τελικά.

Επίσης, στη λίστα θα είναι ο πρωθυπουργικός σύμβουλος επί Πολιτισμού, Δημοσθένης Δαβέττας, ενώ δεν θα είναι υποψήφια η Μαριάννα Πυργιώτη, γενική διευθύντρια του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής». Καμία σκέψη δεν έχει κάνει για την Ευρωβουλή ο Κώστας Καραμανλής, ο γιος του πρώην υπουργού Αχιλλέα Καραμανλή και ανιψιός τού ιδρυτή τής Ν.Δ., ο οποίος και θα πολιτευτεί στις Σέρρες, όπου εκλεγόταν βουλευτής ο πατέρας του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα