Συλλογική η αποτυχία στο Κυπριακό, λέει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Για συλλογική αποτυχία στις διαπραγματεύσεις του Κρανς Μοντάνα μίλησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπήρξε μια συλλογική αποτυχία, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία», είπε ο κ. Άιντε, λίγες ώρες μετά τις επικρίσεις του Νίκου Κοτζιά ότι προσήλθε στη διάσκεψη απροετοίμαστος.

Ο Εσπεν Μπαρθ Άιντε αποκάλυψε επίσης ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ θα προχωρήσει σε μια ουσιαστική καταγραφή όσων έγιναν στο Κρανς Μοντανά, επειδή, όπως είπε, είναι σαφές ότι αυτή η διαδικασία έφερε την Κύπρο πιο κοντά σε διευθέτηση από ποτέ.

Σε ερώτηση του Anadolu για το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον, αλλά να υπάρξει νέα και διαφορετική, ο κ. Άιντε είπε ότι γνωρίζει πως ανάλογες δηλώσεις έγιναν αμέσως μετά το Κρανς Μοντάνα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι αυτό που υποστηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι η ενοποίηση της Κύπρου.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε, ότι η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε πως η Άγκυρα είδε το Κρανς Μοντανά ως την τελική διάσκεψη και πως ήταν η στιγμή για βρεθεί μια διευθέτηση.

«Έτσι, όταν η διάσκεψη απέτυχε, έκανε μια παρατήρηση ότι τώρα είναι η στιγμή για μια άλλη δέσμη παραμέτρων. Εμείς φυσικά ως ΟΗΕ, έχουμε μόνο μία δέσμη παραμέτρων που οδηγεί προς την ενοποίηση. Αυτό είναι κάτι που βασίζεται σταθερά σε χρόνια υποστήριξης από το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτής της διαδικασίας. Δεν γνωρίζω τι μπορούν να κάνουν άλλοι σε μελλοντικές καταστάσεις, αλλά αυτή είναι η εντολή μου και δεν νομίζω ότι το μυαλό μου ασχολείται με άλλα, πέραν της ενοποίησης», είπε ο κ. Άιντε.

Την ίδια ώρα η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ επανέλαβε την αναφορά του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το Σώμα αποφάσισε σε ομόφωνη βάση να ανανεώσει την εντολή της UNFICYP για άλλους έξι μήνες.

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην κλειστή συνεδρίαση του, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και αμέσως μετά τα μέλη του προέτρεψαν όλες τις πλευρές στην Κύπρο να κρατήσουν τα θετικά από τη Διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα