ΣΥΡΙΖΑ: Άδικος και αναποτελεσματικός ο ΕΝΦΑ

«Εξαιρετικά άδικο και αναποτελεσματικό» χαρακτηρίζει τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΑ) το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του, με τον νέο φόρο «παγιώνεται η υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, αφού οι φόροι που θα εισπράττονται εφεξής από τα ακίνητα θα είναι 6,5 φορές μεγαλύτεροι από τα προ κρίσης επίπεδα» ενώ «δεν προβλέπεται αφορολόγητο και δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία και η μικρή ιδιοκτησία».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος φόρος στηρίζεται παράλληλα στις «εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες», δεν προστατεύει αυτούς που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν, αλλά «φοροελαφρύνει σκανδαλωδώς, σε σχέση  με το τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα συσσωρεύσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ήδη υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφού – όπως αναφέρει – σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, θα βεβαιωθούν 3,24 δισ. για να εισπραχτούν 2,65 δισ. περίπου.

Υπενθυμίζει τέλος την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολόγηση της περιουσίας, η οποία «περιλαμβάνει καταγραφή σε περιουσιολόγιο του συνόλου της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών, προβλέπει υψηλό αφορολόγητο όριο, έντονη προοδευτικότητα της κλίμακας  και φορολόγηση στο σύνολο της περιουσίας και όχι ανά ακίνητο». Με αυτό τον τρόπο, εξηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «διασφαλίζεται ότι τα φτωχότερα και μεσαία κλιμάκια θα απαλλαγούν εντελώς ή θα επιβαρυνθούν λίγο, ενώ τα ανώτερα κλιμάκια θα φορολογηθούν περισσότερο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα