Σύσκεψη για το Σκοπιανό

Η Φώφη Γεννηματά συγκάλεσε ειδικούς από όλα τα κόμματα και τις Κινήσεις που μετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής

Επί τάπητος έθεσαν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σε ευρεία σύσκεψη στην Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι παράμετροι του σοβαρού αυτού εθνικού θέματος που η κυβέρνηση το έχει μετατρέψει σε πολιτικό παιχνίδι.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κάλεσε στο γραφείο της τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Ανδρέα Λοβέρδο, τον καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη, τον πρέσβη εν αποστρατεία Δημήτρη Καραϊτίδη, τον Γιάννη Μεϊμάρογλου από το Ποτάμι, τον Δημήτρη Χατζησωκράτη από την ΔΗΜ.ΑΡ., την Πωλίνα Λάμψα από το ΚΙΔΗΣΟ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ μετείχαν ο Μανόλης Όθωνας, ο Παύλος Χρηστίδης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Στην σύσκεψη αναλύθηκαν οι πραγματικές βάσεις πάνω στην οποία έχει ανοίξει η συζήτηση για το όνομα της ΠΓΔΜ και ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης πίσω από αυτό που θέλει να δείχνει.

Η εκτίμηση όλων των συμμετεχόντων, αλλά και των επικεφαλής των κομμάτων και Κινήσεων που μετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής είναι πως πραγματικά υπάρχει η διάθεση των μελών του ΟΗΕ, κυρίως της πλευράς των ΗΠΑ, να λυθεί το θέμα του ονόματος μετά από τόσα χρόνια που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Σε αυτό συμβάλει το γεγονός ότι έχει καμφθεί η αδιαλλαξία των Σκοπίων και η νέα πολιτική ηγεσία της χώρας δείχνει σημάδια συμβιβασμού. Παράλληλα εκτιμούν πως το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2018, που είναι η σύνοδος στην ολομέλεια του ΟΗΕ θα πρέπει το θέμα του ονόματος να έχει διευθετηθεί.

 

Όπως αναφέρεται σε άτυπη ενημέρωση, το Κίνημα Αλλαγής έχει διατυπώσει με υπευθυνότητα τη θέση που είναι η επίσημα διαμορφωμένη θέση της χώρας για σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για κάθε χρήση. Επίσης επισημάνθηκε «η απαράδεκτη θέση της κυβέρνησης με τη διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία αντικειμενικά υπονομεύει τη διαπραγμάτευση και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης». Όταν προκύψει συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση, τότε το Κίνημα θα τοποθετηθεί επί αυτής, ενώ και το κάθε κόμμα θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του. Τονίστηκε δε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση στην παρούσα κρίσιμη φάση δεν συνιστά υπεύθυνη στάση. Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε την πρωτοβουλία της συγκεκριμένης σύσκεψης, είναι γιατί θέλει να γίνει σαφές πως σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τη χώρα, η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει επίσημη στάση και εθνικά τεκμηριωμένη και παίζει πολιτικό παιχνίδι μη λογαριάζοντας τη σοβαρότητα των εθνικών θεμάτων.

Δεν παίζουμε με εθνικά θέματα

“Εμείς δεν θυσιάζουμε τα εθνικά θέματα και δεν παίζουμε με αυτά” αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με κάθε ευκαιρία και περιμένει να ακούσει την επίσημη θέση της κυβέρνησης. “Κανείς δεν μας έχει πει με ποια θέση διαπραγματεύεται η κυβέρνηση για την επίλυση του ονόματος. Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν έχει ενημερώσει ούτε έχει συγκαλέσει το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και επίσης δεν έχουν πει από την κυβέρνηση αν συμφωνούν με τις δηλώσεις και την συνολική συμπεριφορά των στελεχών του κόμματος του κ. Πάνου Καμμένου”, αναφέρουν οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά.

Επομένως τα ερωτήματα που τίθενται από το Κίνημα Αλλαγής είναι πολλά: Τι ετοιμάζει ο υπουργός εξωτερικών, πως διαπραγματεύεται για το όνομα, γιατί δεν ενημερώνει την αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της βουλής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα