Τι φοβούνται οι εταίροι;

Την ευρωπαϊκή συνοχή και τα θέματα εμπιστοσύνης προτάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δημιουργώντας εντυπώσεις λίγο πριν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σουλτς καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους εταίρους. Ανάλογη στάση τηρεί και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Διαφορετική άποψη εκφράζει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ.
Με την λίστα μεταρρυθμίσεων του και την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχε αρχίσει ο (Αλέξης) Τσίπρας να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, επισημαίνει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην «Hannoversche Allgemeine Zeitung» και τονίζει ότι θα ήταν «απαράδεκτο» εάν τώρα υπολογίζει ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Ρωσία».
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κριτική στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Μόσχα άσκησε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπάουμ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα δηλώνει ότι, αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορούσε να βρει την «σωτηρία της ψυχής» της στην Μόσχα, τότε υπολογίζει σε «λάθος άλογο» και προσθέτει ότι το πώς συμπεριφέρεται η Μόσχα στις ευρωπαϊκές αξίες όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία φάνηκε ήδη σε σχέση με την δική της αντιπολίτευση αλλά και με την κρίση στην Ουκρανία. «Όποιος λοιπόν θέλει ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει η πυξίδα του να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι προς την Μόσχα», τονίζει ο κ. Κρίχμπάουμ.
Από την πλευρά του ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post» αναφέρει: «Δεν μπορώ να πιστέψω, με όλη την καλή διάθεση, ότι οποιοσδήποτε στην Αθήνα παίζει πραγματικά με την σκέψη να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας».
«Το θέμα δεν είναι να στραφούν η ΕΕ και η Ρωσία η μία εναντίον της άλλης», δηλώνει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ και προσθέτει ότι η Αθήνα επιδιώκει κυρίως να χαλαρώσει η Ρωσία τον αποκλεισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Δύση. «Η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον από την δυνατότητα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Αυτές είναι φυσιολογικές διαπραγματεύσεις», τονίζει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα