Τον Κυριάκο τον ρώτησαν;

Με δεδομένο πως η αξιολόγηση (κάποια στιγμή) θα κλείσει και ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ήδη στο κυβερνητικό στρατόπεδο ετοιμάζονται για τον σκόπελο της Βουλής.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Στην επόμενη μέρα βρίσκεται ήδη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας δεδομένο πως η αξιολόγηση θα κλείσει φέρνοντας όμως μια σειρά από σκληρά μέτρα. Μέτρα που θα πρέπει να περάσουν από την Βουλή ώστε να εκταμιευθεί και η επόμενη δόση, γεγονός που πιθανότατα θα επιφέρει κλυδωνισμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Αν και πληροφορίες θέλουν τα εργασιακά να επιχειρείται να εξεταστούν σε μεταγενέστερο χρόνο –τρίτη αξιολόγηση λίγους μήνες (τρεις) μετά το κλείσιμο της τρέχουσας–, παρ’ όλα αυτά το βάρος δεν είναι διαχειρίσιμο για τους βουλευτές ενός κόμματος που εκλέχθηκε με συνθήματα κατά των μνημονιακών μέτρων. Μάλιστα, τίθεται και ζήτημα πολιτικής επιβίωσης για την πλειοψηφία των βουλευτών μιας και η πιθανότατη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θα σημάνει αυτόματα την «απόλυσή» τους από τα έδρανα της Βουλής.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό για τους «ακαδημαϊκούς» της Αριστεράς, οι οποίοι εκτιμούν πως η ψήφιση μόνο από τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας των νέων μέτρων δικαιώνει τα κόμματα που πίεσαν για την υπογραφή και ψήφιση του Μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, ενώ θα αποτελέσει και την ταφόπλακα της Αριστεράς. «Φέρτε ό,τι σας δίνουν να το ψηφίσουμε.

Μόνο αυτό έλεγαν», θυμίζει κορυφαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκφράζει τις ενστάσεις του για την στάση που θα πρέπει να τηρήσει το κόμμα.
«Τα μέτρα δεν είναι μόνο δικά μας. Είναι απόρροια της συμφωνίας του 2015 που αναγκαστήκαμε, σίγουρα και λόγω δικών μας παραλείψεων, να ψηφίσουμε. Δεν είναι δυνατόν σήμερα λοιπόν να σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος και οι υπόλοιποι να βγουν ‘’λάδι’’. Να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», τις τελευταίες ημέρες στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες σε μια προσπάθεια να πεισθεί το Μέγαρο Μαξίμου να ζητήσει την ψήφιση της συμφωνίας με 180 ψήφους (ενισχυμένη πλειοψηφία) έτσι, ώστε να δεσμεύσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν και είναι σαφές πως κάποια κόμματα θα επιλέξουν την αποχή από την ψηφοφορία έτσι ώστε να μην υπογράψουν διά της ψήφου τους, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ακόμα και έτσι τα οφέλη για την κυβέρνηση θα είναι πολλά. Άλλωστε, και στην ψηφοφορία του 2015, ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε προτείνει το κόμμα να απέχει, κάτι που όμως απέρριψε ο τότε πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζουν ως πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας τον Νίκο Φίλη, πρώην υπουργό Παιδείας, ο οποίος βρίσκεται σε συζητήσεις με στελέχη της ομάδας των «53» αλλά και άλλους βουλευτές.

Η ανταπόκριση που έχει βρει είναι αρχικά θετική, ενώ μένει να αποφασιστεί πότε θα κοινοποιηθεί η πρωτοβουλία αυτή στο Μέγαρο Μαξίμου έτσι ώστε να ασκήσουν στην συνέχεια πιέσεις για να γίνει αποδεκτή.

Άλλαξαν τα δεδομένα
Επίσημα από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα τέτοιο σενάριο είχε απορριφθεί κατά το παρελθόν, πλέον όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, οπότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αλλάξει άποψη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Με το 2018 να απαιτεί πλεόνασμα 3,5%, κάτι που μπορεί να σημαίνει νέες ρυθμίσεις και το 2019 να φέρνει τα νέα μέτρα μαζί με τις δεδομένες κάλπες, η αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος από τον πρωθυπουργό μάλλον είναι στρατηγική αποδυνάμωσης των αντιπάλων και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας.

Αν μάλιστα προσθέσει κανείς και τις πιέσεις που ο πρωθυπουργός δέχεται για συμπεριφορές υπουργών αλλά και έλλειψη σοβαρότητας, τότε η εικόνα συμπληρώνεται και στον Αλέξη Τσίπρα δίνεται μια ευκαιρία για να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας.

***    ***    ***    ***

Τον Κυριάκο δεν τον ρώτησαν…

Η επαναφορά στο τραπέζι του σεναρίου να δεσμεύσει η κυβέρνηση την αντιπολίτευση στην ψήφιση των μέτρων που ζητούν οι δανειστές εξυπηρετεί την ανάγκη του Μαξίμου να μοιράσει τον… μουτζούρη του πολιτικού κόστους.
Ωστόσο παραγνωρίζεται η δεδηλωμένη απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει τα μέτρα της συγκυβελβρνηης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ . και να μην γίνει «συνένοχος».
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο της καταψήφισης. Υπό αυτό το πρίσμα προκύπτει το εύλογο ερώτημα αν τελικά η επίκληση της διευρυμένης πλειοψηφίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας εύλογος τρόπος να ξεγλιστρήσει δια των εκλογών. Η απάντηση δεν είναι εύκολη και περιλαμβάνει δύο πιθανά ενδεχόμενα: Ή ο Αλέξης Τσίπρας θα αρπάξει την ευκαιρία και θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ή θα περάσουν τα μέτρα από την πλειοψηφία των παρόντων. Κάτι που επιτρέπει να υπάρξουν και διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία. Και στα δύο ενδεχόμενα το αφήγημα θα είναι πάνω κάτω ίδιο. Σε περίπτωση εκλογών θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ πως «έδωσε σκληρή μάχη», ενώ σε περίπτωση που περάσει μόνος του τα μέτρα το αφήγημα θα είναι «σώσαμε μόνη μας τη χώρα, όταν οι άλλοι λάκισαν». ΑΠΟΨΗ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα