Τουρκία: Συλλήψεις δημοσιογράφων και δικηγόρων με συνοπτικές διαδικασίες από Ερντογάν

Σε νέες συλλήψεις δημοσιογράφων, δικηγόρων και αστυνομικών για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν προχώρησε η αστυνομία της Τουρκίας, κατόπιν εντολής του Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επιχείρηση  επεκτάθηκε σε 28 επαρχίες της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για 64 άτομα στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον κάποτε σύμμαχό του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν , που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, για την δημιουργία «παράλληλου κράτους» και για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω ενός δικτύου υποστηρικτών στη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης. Οι υποστηρικτές του Γκιουλέν αρνούνται τις κατηγορίες.

Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε τον Δεκέμβριο 2014 ένταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Η συμμαχία Ερντογάν-Γκιουλέν κατέρρευσε όταν η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές άρχισαν το 2013 έρευνα για διαφθορά κατά προσώπων του πολύ στενού κύκλου του Ερντογάν.

Χιλιάδες αστυνομικοί, εισαγγελείς και δικαστές έχουν έκτοτε αποπεμφθεί για υποτιθέμενες σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι τουρκικές αρχές διεξάγουν συστηματικό πόλμεο κατά μέσων ενημέρωσης και επιχειρήσεων που κατηγορούντια για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα