Το θολό πολιτικό τοπίο “παγώνει” τις δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΠ

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να «παγώνει» τις δεσμευτικές» προσφορές για τον ΟΛΠ. Πλέον η οριστική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών σε έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων – για την πώληση του 67% του ΟΛΠ- προσδιορίστηκε την Παρασκευή για τις 6 Μαρτίου.

Σημειώνεται πως στις αρχές του μήνα και πριν από την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είχε υποστηρίξει στο περίφημο e-mail που απέστειλε στην Τρόικα, ότι για όλες τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είναι εκείνες των μεγάλων λιμένων της χώρας (ΟΛΠ/ΟΛΘ), των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων (Τραινοσέ/ΕΕΣΣΤΥ) κ.ά., οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την έλευση του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Τελικά όμως, το θολό πολιτικό τοπίο, θα επιφέρει καθυστέρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή ο φιλικός διακανονισμός του ΟΛΠ με την Cosco. Η έγκριση αυτή, αν και δεν είναι ακατόρθωτη, θεωρείται δύσκολη στην παρούσα περίοδο μέχρι 29 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, ενώ μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών είχε υποσχεθεί ότι θα δίνονταν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές η νέα συμφωνία πώλησης του 67% του ΟΛΠ, η οποία θα συμπεριελάμβανε τις τελευταίες τροποποιήσεις του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ-Cosco, αυτό δεν είχε συμβεί μέχρι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και δεν φαίνεται να συμβαίνει σύντομα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα