Το Καμπιονάτο υποδέχεται τη SPAL!

Società Polisportiva Ars et Labor! Η ομάδα που έρχεται να κάνει την πρώτη της εμφάνιση στα μεγάλα σαλόνια του ιταλικού ποδοσφαίρου μετά από μία 50ετία! Εξαφανισμένη και τρεις φορές αναγεννημένη, το 2005, το 2012 και το 2013. Έχει περάσει από μαρασμό και χρεωκοπίες, αλλά να που ξαφνικά η «γαλανόλευκη ομάδα» την τελευταία τετραετία έχει «καταπιεί» όλες τις μικρές κατηγορίες του «κάλτσιο» και φιγουράρει σήμερα στην κορυφή της Serie B, έτοιμη να επιβεβαιώσει μαθηματικά την άνοδο.

Πολυαθλητική Κοινωνία Τέχνης και Εργασίας είναι η ελεύθερη μετάφραση του συγκεκριμένου συλλόγου που ιδρύθηκε στη Φεράρα το 1907! Το 1920 ανέβηκε στην Α’ κατηγορία της Ιταλίας και έμεινε πέντε χρόνια. Έκανε μία μεγάλη επανεμφάνιση το 1951 και έμεινε μέχρι το 1968.

Η καθαρά ποδοσφαιρική της πορεία δεν έχει, όμως, τόση σημασία. Η συγκεκριμένη ομάδα για άλλους λόγους είναι «μεγάλη». Για το όνομά της, το τι συμβολίζει η πόλη της και το τι εκπροσωπούσε ο ιδρυτής της!

Πρόκειται για έναν σύλλογο που στην πραγματικότητα έχει βάσεις πίσω στο 1845, όταν ο Ντον Τζιοβάνι Μπόσκο ίδρυσε ένα ρωμαιοκαθολικό ινστιτούτο, μόνο για άρρενες, με σκοπό τη διδασκαλία της τοπικής και θρησκευτικής ιστορίας. Το ινστιτούτο αυτό επεκτάθηκε γρήγορα σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Αργεντινής και άλλων χωρών κοινής θρησκευτικής ταυτότητας και 62 χρόνια αργότερα, ένας παπάς μέλος του ινστιτούτου, ο Πιέτρο Ακερμπίς, αποφάσισε να ιδρύσει στη Φεράρα ένα σύλλογο, μία κοινωνία, «τέχνης και εργασίας». Μετά από μία πενταετία λειτουργίας, απέκτησε και αθλητική ιδιότητα, «πολυαθλητική» για την ακρίβεια και αμέσως τα αγόρια της ενορίας άρχισαν να κλοτσούν την μπάλα φέροντας τη «γαλανόλευκη» στολή της SPAL. «Γαλανόλευκη» διότι αυτά τα χρώματα δέσποζαν στο οικόσημο του Τζιονάβι Μπόσκο, ο οποίος έχει πλέον αγιοποιηθεί!

Ο χαρακτήρας αυτού του συλλόγου σχεδόν παραμένει αναλλοίωτος μέχρι και σήμερα. Η SPAL αποτελείται μόνο από Ιταλούς ποδοσφαιριστές, όχι απαραίτητα παιδιά που γαλουχήθηκαν υπό τη ρωμαιοκαθολική διδασκαλία, αλλά σίγουρα από παίκτες κυρίως ερασιτεχνικού υπόβαθρου και κατά βάση από τη βόρεια Ιταλία.

Η Φεράρα είναι μία πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μεσαιωνική, αναγεννησιακή, ρωμαιοκαθολική μαζί. Οι 135.000 κάτοικοι ζουν σε ένα περιβάλλον παραμυθένιο με πύργους και παλάτια. Υπάρχουν στοιχεία που αναδεικνύουν τη σκοτεινή περίοδο του μεσαίωνα, στενά δρομάκια και υπόγειες κατασκευές. Τα τείχη του 15ου και του 16ου αιώνα, τα πιο καλοδιατηρημένα του κόσμου, θυμίζουν  την εποχή της Αναγέννησης. Μία πόλη, μία ιστορία!

Περί τίνος πρόκειται αγωνιστικά…

H SPAL είναι πρώτη με 74 βαθμούς σε 39 αγώνες και χρειάζεται μία νίκη και ένα βαθμό στα τρία ματς που απομένουν για να σφραγίσει και μαθηματικά την άνοδο. Προπονητής της είναι ο Λεονάρντο Σεμπλίτσι, ο οποίος πρώτη φορά προπονεί ομάδα της δεύτερης κατηγορίας κι απ’ ότι φαίνεται θα πάρει το πρωτάθλημα. Θα έχει ενδιαφέρον του χρόνου να δούμε τι θα καταφέρει ανάμεσα στα μεγάλα ψάρια.

Το ρόστερ αποτελείται από 24 Ιταλούς ποδοσφαιριστές κι κάποιοι από αυτούς έχουν μετρημένες συμμετοχές ως αλλαγή σε ομάδα της Serie A. Το πιο βαρύ βιογραφικό το έχει ο 32χρονος Μίρκο Αντενούτσι, με παρουσία στην Τορίνο (Β’ Ιταλίας) και τη Λιντς (Β’ Αγγλίας) και 14 συμμετοχές με την Κατάνια σε Serie A.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα κινηθεί αυτή η ομάδα στις μετεγγραφές, αν θα ενισχυθεί από το εξωτερικό ή αν θα μείνει πιστή στο πρότζεκτ της αμιγώς ιταλικής ομάδας.

Η SPAL έρχεται σε ένα περιβάλλον που αφεντικά είναι το ευρωπαϊκό μεγαθήριο που λέγεται Γιουβέντους, οι δύο ομάδες από το Μιλάνο με τις κινεζικές διοικήσεις, η Ρόμα και η Νάπολι που αντιστέκονται. Για να επιβιώσει θα χρειαστεί ένα… ρωμαιοκαθολικό θαύμα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα