Το Μαξίμου απεγκλώβισε τον Κοντονή

Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης με συνοπτικές διαδικασίες και με συνομιλητές Β. Μαρινάκη και Δ. Μελισσανίδη μεθόδευσαν τις ενέργειες ώστε να αποσοβηθεί το grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που με τις αποφάσεις του αυτοεγκλωβισμένου υπουργού Σταύρου Κοντονή για αναστολή της διοργάνωσης του Κυπέλλου ήταν στο παρά πέντε.

Η κρίση στο ποδόσφαιρο με την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να σταματήσει τη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος οδηγούσε μαθηματικά στο ελληνικό grexit το ποδόσφαιρο. Ένας υπουργός, ο Σταύρος Κοντονής, με καλές προθέσεις αλλά με πλήρη άγνοια του χώρου, απεφάσισε τη διακοπή μιας διοργάνωσης λόγω φαινομένων βίας και στην ερώτηση των εκπροσώπων της FIFA γιατί δεν σταμάτησε και τη διοργάνωση του πρωταθλήματος, ή γιατί δεν αποφάσισε να διεξαχθεί το Κύπελλο κεκλεισμένων των θυρών, ξέχασε ότι με νόμο που είχε ο ίδιος περάσει είχε τη δυνατότητα να αναστείλει τους αγώνες μιας διοργάνωσης, αλλά όχι τη δυνατότητα να απαιτήσει την παραίτηση μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ που εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις.

Η κατάσταση από πλευράς ημερομηνιών είχε φτάσει στα άκρα, μέχρι που μπήκαν στη μέση οι «εγκέφαλοι» του Μαξίμου Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης. Τι έκαναν; Κάλεσαν στο Μαξίμου Μαρινάκη και Μελισσανίδη (σε διαφορετικές αίθουσες) και με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισαν να αλλάξει η ΕΠΟ τον κανονισμό της Επιτροπής Δεοντολογίας και να τον εναρμονίσει με τον αντίστοιχο της FIFA, να παραιτηθεί από το ΣτΕ, και να ζητήσει τη βοήθεια της FIFA ώστε να γίνει πλήρης εναρμόνιση του καταστατικού της με την παγκόσμια ομοσπονδία, ένα καταστατικό που με περισσή φροντίδα είχε συντάξει ο κ. Θεόδωρος Κουρίδης.
Τώρα πώς είναι δυνατόν δύο υπουργοί και δύο ιδιοκτήτες ομάδων να έχουν επιληφθεί ενός θέματος που τρεις ώρες πριν όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ και οι εκπρόσωποι της FIFA δεν είχαν καταφέρει να επιλύσουν, είναι κάτι για το οποίο οι παροικούντες στην ελληνική Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να έχουν απορίες. Κατά τα άλλα, η ΕΠΟ είναι αυτόνομη και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Κατ’ αρχάς, σίγουρα ένα grexit στο ποδόσφαιρο θα μας πήγαινε τουλάχιστον 15 χρόνια πίσω. Θα μαράζωνε τις ομάδες, θα έφευγαν οι χορηγοί –όσοι είχαν ακόμη απομείνει–, θα έπαιζαν οι ομάδες μεταξύ τους χωρίς κίνητρο, τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα είχαν συρρικνωθεί σε απίστευτο βαθμό, κατά συνέπεια εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι κερδισμένο είναι το ποδόσφαιρο, και βεβαίως οι ομάδες, οι παίκτες και οι φίλαθλοι.

Χαμένος ο Κοντονής

Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα επιληφθεί των υποθέσεων μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ που εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα, στην καλύτερη περίπτωση το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου. Και αυτό διότι από την ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται η τροποποίηση και η ισχύς ενός κανονισμού, ενώ προκειμένω του κανονισμού της Επιτροπής Δεοντολογίας, μεσούσης της ποδοσφαιρικής περιόδου.
Ώσπου να καλέσει τους εμπλεκόμενους να δώσουν εξηγήσεις και να καταθέσουν υπομνήματα, θα φαγωθεί ολόκληρος ο Ιούλιος. Έτσι, και αν ακόμη η Επιτροπή αποφασίσει την απομάκρυνση από το Δ.Σ. της ΕΠΟ δύο-τριών ατόμων, ούτως ή άλλως τα άτομα αυτά μετά από ενάμιση με δύο μήνες θα έφευγαν μόνα τους, λόγω λήξης της θητείας τους(!!!).
Αλλά και αν ακόμη απομακρυνθούν, θα αναπληρωθούν από άτομα του ιδίου ψηφοδελτίου της παράταξης Σαρρή, που κέρδισε τις εκλογές το 2012. Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάποιο μέλος της ΕΠΟ δεν θα προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια για την εφαρμογή διάταξης με αναδρομική ισχύ, κάτι που απαγορεύει ρητώς το ελληνικό Σύνταγμα.
Με λίγα λόγια, ο υπουργός μόνος του ακύρωσε τον νόμο που με την εισήγησή του ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή, μπήκε αυτοβούλως στο λούκι των FIFAκαι UEFA, που συμπεριφορές σαν του Σταύρου Κοντονή τις έχουν για… πρωινό, η εξυγίανση που οραματίστηκε πήγε περίπατο και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για το Δ.Σ. της ΕΠΟ φαντάζει όνειρο απατηλό.
Κερδισμένος ο Ολυμπιακός και οι ομάδες του UEFACUP
Μέγας κερδισμένος ο Ολυμπιακός από την εξέλιξη της υπόθεσης, αφού συμμετέχοντας στο ChampionsLeague θα βάλει στο ταμείο του 25-30 εκατ. ευρώ, θα διατηρήσει τους χορηγούς του, θα πουλήσει τα διαρκείας του. Επιπλέον, θα έχει ξεφορτωθεί τα βαρίδια που λέγονται Γκιρτζίκης και ΣΙΑ με τον ισχυρισμό ότι δεν τους «πούλησε», αλλά απεμακρύνθησαν –αν απομακρυνθούν– λόγω εναρμόνισης με τον κανονισμό της FIFA. Τόσο καλά!
Βεβαίως κερδισμένες είναι και οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.
Τώρα, εάν κάποιος ονειρεύεται μία ΕΠΟ αξιοκρατική, με αδιάβλητους παράγοντες μέσα από μία διαδικασία του τύπου «ποιος δίνει τα περισσότερα;», καλύτερα ν’ αλλάξει πλευρό, μήπως δει κάποιο άλλο όνειρο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα