Το ναυάγιο της συναίνεσης και το ραντεβού με το κόμμα…

«Ραντεβού» με το κόμμα του έχει αυτό το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Κ.Ε. είναι οι πολιτικές εξελίξεις, οι θέσεις της Κ.Ε. για τον προσυνεδριακό διάλογο, το σχέδιο καταστατικού και ο κανονισμός προσυνεδριακών διαδικασιών. Τις εργασίες της θα ανοίξει με ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί του Σαββάτου.

Με τον χρόνο του συνεδρίου να τοποθετείται τον Σεπτέμβριο, περίοδο κατά την οποία θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει στο κόμμα του κάτι να πιαστεί ώστε να μην… εγκαταλείψει! Αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.

Μόνο που οι συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς τις τελευταίες ημέρες έχουν οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε κάθε πρόταση για να παρουσιάσει τις δικές του, η Φώφη Γεννηματά δεν τοποθετήθηκε καθώς όπως έγινε γνωστό δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υιοθέτησε την παγιωμένη θέση του Περισσού –«όχι», ανεξαρτήτως θέματος–, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης έθεσε τους δικούς του όρους διαφωνώντας με το σπάσιμο των περιφερειών αλλά ζητώντας μείωση των βουλευτών και διατήρηση του 3% μεταξύ άλλων. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές εκκρεμούσε η συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Το κλίμα που διαμορφώνεται δείχνει πως δύσκολα θα μπορέσει ο Αλ. Τσίπρας να υλοποιήσει τα σχέδιά του, εκτός και αν συμβεί κάποιο θαύμα. Κάτι που θέλουν να πιστεύουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δηλώνουν βέβαια πως θα βρεθούν οι απαραίτητοι σύμμαχοι ώστε να περάσουν οι αλλαγές. Τα κουκιά όμως δεν βγαίνουν, μιας και χρειάζονται κάτι λιγότερο από 50 βουλευτές των άλλων κομμάτων.

Δηλώσεις που μάλλον κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του πως η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνουν 108 βουλευτές. Για να υλοποιηθεί, λοιπόν, το σχέδιο των 200 τουλάχιστον βουλευτών, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει περισσότεροι των 8 να… αυτομολήσουν από τη Συγγρού αν λάβουμε ως δεδομένο πως το ΚΚΕ κινείται συσπειρωμένο όπως άλλωστε και η Χρυσή Αυγή. Σενάριο απίθανο με τα σημερινά δεδομένα.

Επί της ουσίας, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ροκανίσει τον χρόνο ώστε να φτάσει στο φθινόπωρο, να κλείσει την αξιολόγηση και να προχωρήσει στην επόμενη μέρα έχοντας την ασφάλεια της τετραετίας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα