“Τραντάζεται” ο θρόνος της Μέρκελ απο το προσφυγικό

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ εξαιτάις των χειρισμών της στο προσφυγικό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, «ρήγμα» στην κυβέρνηση της  γερμανίδα καγκελαρίου , αλλά και στις σχέσεις του Βερολίνου με την αυστριακή κυβέρνηση προκαλεί το θέμα του προσφυγικού με αφορμή το τείχος που προτίθεται να υψώσει η κυβέρνηση της Βιέννης στα σύνορα με τη Σλοβενία.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζέεχοφερ, και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), συμμάχου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει από τη γερμανική κυβέρνηση τους τρεις υπουργούς που έχει το κόμμα του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του Βερολίνου στο προσφυγικό, όπως αποκαλύπτουν γερμανικά ΜΜΕ.

Ο Χορστ Ζέεχοφερ έχει διατυπώσει τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά από τελεσίγραφα προς την Μέρκελ που δεν τήρησε, όπως γράφουν γερμανικές εφημερίδες, επισημαίνοντας όμως ότι πλέον έχουν γίνει σοβαρές οι εντάσεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την πολιτική για το προσφυγικό που εφαρμόζει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Κι ενώ εντείνεται η κρίση στον «μεγάλο συνασπισμό», εκατοντάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στα σύνορα Αυστρίας – Γερμανίας, είναι εκτεθειμένοι στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στην περιοχή της Βαυαρίας οι εγκαταστάσεις έχουν αρχίσει να γεμίζουν.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βιέννης εξετάζει «τεχνικά μέτρα», όπως αποκαλεί τον φράχτη που υψώνει στα δικά της σύνορα προς τα νοτιοανατολικά, με τη Γερμανία να εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο αυστριακό σχέδιο.

Η νύχτα της Τετάρτης στην Κάτω Βαυαρία, στα σύνορα Γερμανίας- Αυστρίας, ήταν πολύ δύσκολη. Τα κέντρα στέγασης των προσφύγων γέμισαν, ενώ δεν υπήρχαν μέσα για τη μεταφορά ομάδων από τα σύνορα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της γερμανικής αστυνομίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης είχαν περάσει από την μεθόριο 6.500 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας ότι υψώνει τείχος κατά μήκος των αυστρο-σλοβενικών συνόρων για να περιορίσει τη ροή των μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, επεσήμανε ότι η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη δεν μπορεί να επιλυθεί με τη ανέγερση φράχτη ή τείχους.

Η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε επίσης να κατηγορήσει τη Βιέννη ότι οδηγεί πρόσφυγες στα σύνορα αφού βραδιάσει, ώστε να μπορούν να περνούν από αφύλακτα περάσματα και δήλωσε ότι περιμένει από την κυβέρνηση της Αυστρίας να επανέλθει αμέσως στην κανονική καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα