Τσάι, συμπάθεια και… μεταρρυθμίσεις

Παρ’ ότι μετρά ήδη δυόμισι χρόνια στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αδύναμος να κόψει τους… δεσμούς με τις πολιτικές αυταπάτες του παρελθόντος. Αυτές τις οποίες παραδέχτηκε –σαν να μην τρέχει τίποτα– στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτές που έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη και έχουν κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια –πολύ περισσότερα απ’ το… τρισκατάρατο mail Χαρδούβελη– στους πολίτες!

Γιατί το λέμε αυτό; Μα επειδή ακόμα και σήμερα επιμένει να διακηρύσσει ότι η Ευρώπη θα αλλάξει μετά τις γερμανικές και γαλλικές εκλογές… Πού στηρίζει την εκτίμησή του αυτή ο πρωθυπουργός; Στη δυναμική που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει αναπτύξει ο Μάρτιν Σουλτς και φαντάζει ως ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική καγκελαρία και στη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Μία από τις κοινές αναλύσεις στον διεθνή Τύπο εσχάτως είναι τι μπορεί να αλλάξει στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική με την τυχόν εκλογή δύο πολιτικών με σοσιαλιστικές αναφορές στις δύο πιο ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης. Σουλτς και Μακρόν έχουν δείξει ότι συναισθηματικά και πνευματικά είναι υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης, με τους «Financial Times» να γράφουν για ένα δίδυμο στα πρότυπα των Χέλμουτ Κολ – Φρανσουά Μιτεράν, με αισθητά μικρότερο πολιτικό ειδικό βάρος όμως. Κάπου εδώ, ωστόσο, η κατάσταση αρχίζει να περιπλέκεται, καθώς αμφότεροι έχουν δείξει την ξεκάθαρη πρόθεσή τους να σεβαστούν τον κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Κανείς εκ των δύο δεν ασπάζεται τη λογική –πολιτική και οικονομική– που διέπει την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Με απλά λόγια, κανένας Σουλτς και κανένας Μακρόν δεν θα χτυπήσει φιλικά στην πλάτη τον πρωθυπουργό και θα του πει «συνέχισε να λαϊκίζεις, συνέχιζε να υπερφορολογείς τους πάντες, συνέχιζε να προσλαμβάνεις κομματικά στελέχη στον κρατικό μηχανισμό, συνέχιζε να εξαφανίζεις τη μεσαία τάξη…».

Σε ό,τι αφορά τον υποψήφιο καγκελάριο της Γερμανίας, τα σχετική μηνύματα έχουν φτάσει εδώ και εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν έχοντας βγάλει το θεσμικό κοστούμι του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ξεκαθάρισε πως για την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα είναι απαρέγκλιτος κανόνας η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, παλιό τραπεζικό στέλεχος και πρώην υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, που έχει παρουσιάσει μία μεταρρυθμιστική – αναπτυξιακή ατζέντα με προώθηση της ελεύθερης οικονομίας, αλλά και σεβασμό των δημοσιονομικών κανόνων.

Ο Φαμπιέν Περιέ, ανταποκριτής της «Liberation» στην Αθήνα, ξεκαθάρισε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τι μπορούν και τι δεν μπορούν να περιμένουν οι Έλληνες από τον Εμανουέλ Μακρόν. «Με αυτόν πρόεδρο η Γαλλία θα συνεχίσει να “υποστηρίζει” την Ελλάδα με τον τρόπο που το κάνει σήμερα, δηλαδή χωρίς αυτή η “υποστήριξη” να τη φέρνει σε μετωπική αντιπαράθεση με τη Γερμανία», τονίζει ο έμπειρος δημοσιογράφος. Υπενθυμίζει δε ότι «ο Μακρόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συντονιστεί με τη Γερμανία. Οι προτάσεις του είναι ίδιου χαρακτήρα με τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα: ενίσχυση της ελαστικότητας της εργασίας, περιορισμός του δικαιώματος στη δουλειά, μείωση της φορολογίας για τους πιο πλούσιους, περικοπή 150.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα