«Υπεύθυνο συμβόλαιο με την κοινωνία η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ»

Συνέντευξη στον Θεοδόση Παπανδρέου

Τη βεβαιότητά του πως οι κάλπες θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα παρά τη στρατηγική φόβου που υιοθέτησε το Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζει μέσα από τις σελίδες τής «Α» ο Θοδωρής Δρίτσας.

Ο υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Α΄ Πειραιά τονίζει πως μόνο το κόμμα του έχει καταθέσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα τέθηκε επί μήνες και προς διαβούλευση, υποστηρίζοντας πως είναι κοστολογημένο μέχρι το τελευταίο ευρώ. «Στην κάλπη της 25ης Ιανουαρίου, συγκρούονται αυτοί που ωφελήθηκαν από τις πολιτικές του Μνημονίου με αυτούς που καταστράφηκαν από αυτές», σημειώνει αναφερόμενος στην αναμέτρηση της Κυριακής.

Πώς σχολιάζετε την κλιμάκωση της στρατηγικής του φόβου από την κυβέρνηση την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου;

«Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να κλιμακώσει τη στρατηγική του φόβου την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου αποτελεί θεσμική εκτροπή και μάλιστα προσωποπαγή εκ μέρους του. Ο Αντώνης Σαμαράς, συγχέοντας προφανώς τις υποχρεώσεις του ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού και τις σκοπιμότητες της προεκλογικής του στρατηγικής, αποφάσισε και την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου να πάρει διαζύγιο από κάθε δημοκρατική λειτουργία. Ακραία επίδειξη ανευθυνότητας από τον επικεφαλής μιας παράταξης που θέλει να εμφανίζεται ως υπεύθυνη δύναμη. Παρόλα αυτά, οι θεσμικά επικίνδυνες επιλογές του Σαμαρά και των ακραίων υποστηρικτών του δεν βρίσκουν ανταπόκριση στην κοινωνία και δεν ανακόπτουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την αυτοδυναμία».

 

Ποια είναι η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο;

«Από το 2012 μέχρι σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδόμησε σταθερές σχέσεις εμπιστοσύνης όχι μόνο με αυτούς που μας ψήφισαν, αλλά και με μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που άρχισε έκτοτε να μας στηρίζει. Πυλώνες αυτής της σχέσης αποτέλεσαν η ειλικρίνεια, η σαφήνεια, ο ριζοσπαστισμός, σε συνδυασμό με την προωθητική ευελιξία του ρεαλισμού, η τεκμηρίωση της άποψής μας. Η δική μας προτεραιότητα της προεκλογικής περιόδου είναι να σταθεροποιήσουμε αυτήν τη νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και σε μας και με βάση τα μηνύματα που λαμβάνουμε από όλην την Ελλάδα το έχουμε επιτύχει. Η βέβαιη εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου αποτελεί την απαρχή ενός ισχυρού και υπεύθυνου συμβολαίου με την κοινωνία».

 

Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμο ένα σχέδιο για τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα που θα κληθεί να λάβει;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μοναδικό κόμμα που εδώ και αρκετούς μήνες έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο προς διαβούλευση τις προγραμματικές του θέσεις. Είναι επίσης το μόνο κόμμα, το οποίο ήδη από τη ΔΕΘ έχει εξαγγείλει συγκεκριμένα και κοστολογημένα πρώτα μέτρα. Αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης θα αρχίσει βήμαβήμα η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, όπως αυτό εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ και στο πρόσφατο διαρκές συνέδριο. Βασική μας προτεραιότητα είναι να δείξουμε αμέσως τη μεγάλη μας διαφορά στη λειτουργία της δημοκρατίας, των θεσμών, της δημόσιας διοίκησης».

 

Ποια είναι η σημασία των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;

«Στην κάλπη της 25ης Ιανουαρίου, συγκρούονται αυτοί που ωφελήθηκαν από τις πολιτικές του Μνημονίου με αυτούς που καταστράφηκαν από αυτές. Στις 25 Ιανουαρίου η κάλπη θα αποτυπώσει με αποφασιστικότητα τη λαϊκή αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Η Ελπίδα έρχεται. Αυτοί που θέλουν να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν, φεύγουν και οι αυτοί που θέλουν τα πράγματα να αλλάξουν, έρχονται. Γι’ αυτό στις εκλογές της Κυριακής δίνουμε όλοι το “παρών”. Σήμερα για την ανατροπή, αύριο για την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη».

 «Οι πολλοί φτώχυναν, οι λίγοι αύξησαν τον πλούτο τους»

 Υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι στην εποχή του Μνημονίου;

«Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Μετά από 6 χρόνια βαθιάς οικονομικής ύφεσης:

-120% αυξήθηκε ο δείκτης απόγνωσης των νοικοκυριών.

-24% μειώθηκε το ΑΕΠ την περίοδο 2008-2013.

-Επήλθε 4% αύξηση των πληρωμών των φτωχότερων νοικοκυριών για έμμεσους φόρους, αλλά μόλις 2% αύξηση των πληρωμών αυτών για τα πλουσιότερα νοικοκυριά.

-65% των νέων γυναικών είναι άνεργες.

-Ο κίνδυνος φτώχειας είναι 2 φορές υψηλότερος για τις μονογονεϊκές οικογένειες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

-1.000.000 θέσεις εργασίας λιγότερες την τελευταία πενταετία.

-25% μείωση της πραγματικής αξίας του κατώτατου μισθού.

-27% των παιδιών ζει σε οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

-87,5 % των ανέργων δεν έλαβε το 2013 τακτικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

-3,8 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.

-837.000 άτομα διαβιούν σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένας.

Την ίδια ώρα που οι πολλοί φτώχυναν, λίγοι συνέχισαν να αυξάνουν τον πλούτο τους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα