Φταίει ο… Χατζηπετρής! 

ΤΡΟΠΟ NA ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

 

Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις την ώρα που οι δανειστές ζητούν ένα ακόμα σκληρότερο ασφαλιστικό επεχείρησαν τέσσερις υπουργοί. Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε παρουσία ακόμα και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, οι Γ. Κατρούγκαλος, Β. Αποστόλου και Τρ. Αλεξιάδης προσπάθησαν να πείσουν πως πρόκειται για ένα δίκαιο νομοσχέδιο, ρίχνοντας όμως το βάρος στην περίπτωση των αγροτών οι οποίοι βρίσκονται στους δρόμους.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Δεν φταίει το νομοσχέδιο που κατέβηκαν οι αγρότες (και όχι μόνο) στους δρόμους αλλά κάποιοι θερμοκέφαλοι. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η «εσωτερική αναδιανομή» και προσπάθεια αντιμετώπισης του ασφαλιστικού συστήματος με κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία. Παράλληλα, σημείωσε πως είναι ανοικτός στον διάλογο και τις διορθωτικές επεμβάσεις, αρκεί να μην καταργούνται οι βασικοί στόχοι της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως ο διάλογος με τους αγρότες θα συνεχιστεί και υπογράμμισε: «Οι αγρότες θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αντέδρασαν οι δανειστές, ο υπουργός υποστήριξε ότι οι δανειστές αντιμετώπισαν με σοβαρότητα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ άφησε ανοικτό το ζήτημα μεγαλύτερης αυτοτέλειας του ΟΓΑ.

Αυτό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που έσπευσαν να διαψεύσουν κύκλοι του υπουργείου, δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις ζητούν οι θεσμοί μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Εκτός από τις μειώσεις, οι εκπρόσωποι των θεσμών, εξέφρασαν ανοικτά και τις διαφωνίες τους σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς τα θεωρούν ιδιαίτερα υψηλά.

Παράλληλα, ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίσεις για διάφορα σημεία του νομοσχεδίου καθώς και στοιχεία για την εθνική σύνταξη.

Ο Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως  «συμφέρει τους αγρότες να πάρουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ αντί των 125 που παίρνουν και θα καταργηθεί σε λίγα χρόνια. Οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες, που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο. Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει. Οι αγρότες θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών». «Όποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα των 1.000 ευρώ κερδίζει από τη μεταρρύθμιση και σε σχέση με τις εισφορές και σε σχέση με τις συντάξεις», συμπλήρωσε χωρίς όμως να δώσει αναλυτικά παραδείγματα, αποκρύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το νομοσχέδιο γονατίζει τους ασφαλισμένους.

«Ο μέσος όρος φορολογίας στους αγρότες είναι 350 ευρώ, ενώ στον μέσο φορολογούμενο τα 900 ευρώ», υποστήριξε από την πλευρά του ο Τρύφων Αλεξιάδης. Οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από τα έσοδα που θα φορολογηθούν, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Εν γένει, για το φορολογικό σύστημα είπε πως «δεν θεωρούμε δίκαιο το φορολογικό σύστημα και θα αλλάξει, αλλά για τα ζητήματα των αγροτών δεν υπάρχει πρόβλεψη να αλλάξουν αυτή τη στιγμή καθώς βρίσκονται σε επεξεργασία».

Ο Τρ. Αλεξιάδης τόνισε ότι πρόκειται να γίνουν αλλαγές σε σχέση με τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του αγρότη, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι όλοι οι αγρότες στην ίδια κατάσταση», κάποιοι πληρώνουν λιγότερο από τη φορολογική τους δυνατότητα και κάποιοι πρέπει να έχουν ελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές. Αφαιρούνται από τα έσοδα του αγρότη και οι ασφαλιστικές εισφορές και πάρα πολλές δαπάνες που αφορούν το κόστος παραγωγής ξεκαθάρισε τέλος ο αν. υπουργός Οικονομικών.

«Έρχονται πρόγραμμα επενδυτικής ανάπτυξης πάνω από 6 δισ. και ενισχύσεις πάνω από 14 δισ.», είπε τέλος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, προσπαθώντας να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα καλώντας ταυτόχρονα «τους Έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος».

«Με τα βιβλία εσόδων εξόδων οι αγρότες θα βγουν κερδισμένοι», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμπληρώνοντας πως «πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα