“Φωτιά” οι τιμές των καυσίμων – Πάνω από 1 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης

Κόκκινοι” χτυπάνε οι τιμές των καυσίμων  με το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεπερνά το όριο του ενός ευρώ ενώ οι προοπτικές αποκλιμάκωσης δε φαίνονται άμεσα.

Ο αντίκτυπος της ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών του πετρελαίου (σε διάστημα τριών εβδομάδων το μπρεντ αυξήθηκε κατά 10%) είναι αισθητός και στη χώρα μας.

Η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται στο 1,541 ευρώ το λίτρο ενώ του πετρελαίου θέρμανσης ξεπέρασε το ένα ευρώ φτάνοντας στο 1,004 ευρώ ανά λίτρο. Και αυτό την ώρα που το επίδομα θέρμανσης που θα πάρουν οι ευάλωτες οικογένειες είναι «κουτσουρεμένο» κατά 50%.

Τα στοιχεία που καταγράφονται στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων είναι ενδεικτικά για πόσο «βαθιά» βάζουν πλέον στην τσέπη τόσο οι οδηγοί των αυτοκίνητων όσο και τα νοικοκυριά.

Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε όλη τη χώρα διαμορφώθηκε στο 1,541 ευρώ ανά λίτρο τιμή αυξημένη πάνω από 5% μέσα σε έξι μήνες. Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Ιούνιο η τιμή της αμόλυβδης ήταν κατά μέσο όρο πανελλαδικά στο 1,460 ευρώ ανά λίτρο.

Στην Αττική η τιμή της αμόλυβδης είναι στο 1,514 ευρώ ανά λίτρο ενώ οι υψηλότερες τιμές διαπιστώνονται στη Σάμο (1,701 ευρώ ανά λίτρο), στο Νομό Ευρυτανίας (1,636 ευρώ ανά λίτρο), στην Κεφαλονιά (1,625 ευρώ ανά λίτρο) και στο Λασίθι και τη Λέσβο όπου οι τιμές αγγίζουν το 1,609 και 1,608 ευρώ ανά λίτρο αντίστοιχα.

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή του οποίου είναι στο 1,004 με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα (1,093 ευρώ το λίτρο, στα Χανιά (1,026 ευρώ το λίτρο), στην Κέρκυρα (1,061 ευρώ το λίτρο) και στην Ευρυτανία (1,076).

Οι προοπτικές

Πάντως όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, η πολιτική στο Ιράν σήμερα ωθεί ακόμη πιο ψηλά τις τιμές των καυσίμων, με αισθητές επιπτώσεις για τους καταναλωτές. Η εκτίμηση του ειδικού αναλυτή της Commerzbank Όιγκεν Βαίνμπεργκ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι ενδεχόμενη όξυνση της κρίσης στο Ιράν ενδέχεται να βάλει φραγμούς στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, που ανέρχονται σήμερα σε περίπου 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Ο Στέφεν Μποκ, επικεφαλής του ιστοτόπου Clever-tanken.de δεν ελπίζει ότι οι τιμές των καυσίμων πρόκειται σύντομα να κινηθούν πτωτικά εντός του 2018.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα