«Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων στα Ιόνια Νησιά»

Τον συγγραφέα αντιστράτηγο ε.α. Χρήστο Κονταρίδη τον γνωρίσαμε ήδη μέσα από τις σελίδες ενός από τα πιο αξιόλογα βιβλία που κυκλοφόρησαν ποτέ, όταν ήρθε στα χέρια μας το ιστορικό του πόνημα με τίτλο «Ο Οθωμανικός στρατός (1299-1922): Οργάνωση, οπλισμός, τακτικές μάχης και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις», και το οποίο είχαμε παρουσιάσει από τις σελίδες της «Α».

Της Καίτης Νικολοπούλου

Τώρα το ανήσυχο πνεύμα του στέλνει στις βιβλιοθήκες μας ένα ιστορικό λεύκωμα, δίγλωσσο (στα ελληνικά και στα αγγλικά) πλημμυρισμένο με… εικόνες και αντικείμενα του παρελθόντος, όπως συγκεκριμένα αναφέρει στον υπότιτλο του βιβλίου. Ένα παρελθόν που αφορά τη «Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων στα Ιόνια Νησιά».
«Ο Ουμπέρτο Έκο παρομοιάζει την Ιστορία με μία “σάλπιγγα που, όταν σημαίνει, οι νεκροί ανασταίνονται και βγαίνουν από τους τάφους τους”, εννοώντας τις αναμνήσεις περασμένων εποχών», αναφέρει ο ίδιος στον πρόλογό του, για να μας εξηγήσει στη συνέχεια την ανάγκη που τον έκανε να συγγράφει αυτό το υπέροχο έργο: «Ο σκοπός του παρόντος Λευκώματος είναι ακριβώς η ανάγκη αλλά και η υποχρέωση διάσωσης μνημών που αφορούν τα δύο ιστορικά Ελληνικά Σώματα Ασφαλείας, τη Χωροφυλακή και την Αστυνομία Πόλεων, στα Ιόνια Νησιά».
Η ιχνηλασία της ιστορικής διαδρομής των δύο Σωμάτων Ασφαλείας ξεκινά στο λεύκωμα από την ημέρα της ίδρυσής τους: 20 Μαΐου 1833, με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα, ιδρύεται το Σώμα της Χωροφυλακής ενώ η «Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος» με το επίμαχο άρθρο φιγουράρει στις πρώτες σελίδες. Λίγο πιο κάτω βλέπουμε το άλλο φύλλο της ίδιας εφημερίδας με ημερομηνία 5 Αυγούστου 1920. Πρόκειται για την ίδρυση του Σώματος της Αστυνομίας Πόλεων.
Ξεφυλλίζοντας το δεμένο άλμπουμ, περνά από το βλέμμα μας ολόκληρη η ιστορία των Ιονίων Νήσων. Τα κείμενα λίγα και μεστά, οι φωτογραφίες πολλές – ασπρόμαυρες και έγχρωμες. Πρόσωπα, στιγμές, τοπία εκείνων των καιρών παρελαύνουν, φιγούρες μιας άλλης εποχής, από τον τότε βασιλιά Όθωνα στον Αριστοτέλη Ωνάση, από τους πρώτους χωροφύλακες σε πασχαλινά γλέντια και… ξυρίσματα αλλοτινής εποχής. Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος… Οι ενδυμασίες των ενστόλων αλλά και των πολιτών, ο τρόπος ζωής τους, οι χαρές τους και οι πίκρες τους, ασπρόμαυρα κομμάτια ζωής ολοζώντανα μπροστά μας. Η λαογραφία τόσων δεκαετιών σε ένα βιβλίο πραγματικά αξιόλογο, σε μια έκδοση περιποιημένη, πλούσια, δεμένη και ακριβή. Μια έκδοση που αξίζει πολλών συγχαρητηρίων, καθώς η έρευνα δεν είναι εύκολη υπόθεση, θέλει χρόνο, επιμονή και πολλά «θέλω». Και από αυτά ο Χρήστος Κονταρίδης διαθέτει ολόκληρο… οπλοστάσιο.

 

Μικρό Μουσείο Αστυνομίας στην Κέρκυρα

Ο αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Κονταρίδης επιμελήθηκε και παρουσίασε πριν από λίγο διάστημα ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων στα Ιόνια Νησιά, Εικόνες και Αντικείμενα του Παρελθόντος». Στο λεύκωμα απεικονίζονται Χωροφύλακες και Αστυνόμοι στα νησιά του Ιονίου Πελάγους, χαρακτηριστικά τοπία των τόπων αυτών τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι τα γνωρίζουμε οι παλαιότεροι αλλά και αντικείμενα που ο Χρήστος Κονταρίδης συνέλεξε και στα πιο απομακρυσμένα αστυνομικά τμήματα των νησιών και δημιούργησε ένα Μικρό Μουσείο Αστυνομίας στην Κέρκυρα.

 

Who is who

Ο Χρήστος Κονταρίδης γεννήθηκε το 1964 στην Αλεξανδρούπολη και κατάγεται από τη νήσο Λήμνο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με άριστα του ιδίου τμήματος και υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στη Νεότερη Ιστορία. Είναι, επίσης, αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) καθώς και της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) του ΓΕΕΘΑ. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Έχει ήδη συγγράψει το βιβλίο «Ο οθωμανικός στρατός 1299-1922. Οργάνωση, οπλισμός, τακτικές μάχης και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα