Όλοι τάχθηκαν κατά του λαϊκισμού

Η παρουσίαση του βιβλίου «Υπεράσπιση της Ευρώπης» του Λουκά Τσούκαλη έγινε αφορμή για μια ενδιαφέρουσα πολιτικό οικονομική συνάθροιση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Σημίτης, Γιαννίτσης, Παπακωνσταντίνου, Πικραμμένος, Γκαργκάνας, Δούκας, Ιωακειμίδης και πλήθος άλλων παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ από τους Κ. Μητσοτάκη Γ. Στουρνάρα Γ. Καμίνη και Πέτρο Μάρκαρη.
Την ανάγκη «η πολιτική αλλαγή να πραγματοποιηθεί εγκαίρως στην Ελλάδα», προκειμένου η χώρα που μπήκε πρώτη «στον φαύλο κύκλο της πολιτικής του ψέματος» να εισέλθει πρώτη «στον δημιουργικό κύκλο της πολιτικής της αλήθειας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη, «Η Υπεράσπιση της Ευρώπης», στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
«Έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει από καταλύτης ανάδειξης του ευρωπαϊκού προβλήματος, να γίνει προπομπός της λύσης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του. «Στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «η Ευρώπη επέδειξε ταυτόχρονα τις θετικές της προθέσεις αλλά και τους εγγενείς της περιορισμούς. Ομολογουμένως, η Ελλάδα έγινε αποδέκτης της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων μας στη διαχείριση των δυο μεγάλων προβλημάτων: Της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού προβλήματος – αλληλεγγύης πραγματικής και όχι θεωρητικής – άσχετα αν ιδιαίτερα στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κονδυλίων για τους πρόσφυγες, η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε και ελέγχεται γι’ αυτό. Αλλά η αλληλεγγύη αυτή, πήρε τη μορφή μιας περιορισμένης ευκαιριακής αντίδρασης στα προβλήματα καθώς ανέκυπταν, και όχι μιας συγκροτημένης στρατηγικής για την εξουδετέρωσή τους. Και σίγουρα δεν ήταν επαρκής για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά στην πλήρη διάστασή τους».
«Πιστεύω», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «πως το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι εκείνο της ατολμίας, της ακινησίας, της αντίληψης της εξουσίας ως αυτοσκοπού. Δεν μας ενδιαφέρουν τα όποια προνόμια της διακυβέρνησης, αλλά οι ευθύνες της. Διότι αντιλαμβανόμαστε πως οφείλουμε να κατοχυρώσουμε το αύριο της χώρας. Διότι γνωρίζουμε πως ο κίνδυνος για τη χώρα είναι μεγάλος και τα διακυβεύματα για το μέλλον ακόμα μεγαλύτερα. Είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε τις βαριές αυτές ευθύνες».
Ο Στουρνάρας
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτήρισε το βιβλίο του Λουκά Τσούκαλη συναρπαστικό, με κριτική ματιά απέναντι στις εξελίξεις, αλλά αισιόδοξη ματιά. Αναφέρθηκε κυρίως στην οικονομική κρίση της ευρωζώνης και υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα, παρά τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες έχουμε σημαντικά επιτεύγματα. Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Σήμερα έχουμε μια οικονομία που τα ελλείμματα έχουν γίνει πλεονάσματα. Το 90% της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει επιτευχθεί. Είναι κρίμα για ένα 10% να ρίξουμε λευκή πετσέτα». Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι σήμερα στην Ευρώπη, «ο μηχανισμός προσαρμογής ακόμη δεν λειτουργεί αποτελεσματικά» και υποστήριξε ότι για να προχωρήσει η Ευρώπη χρειάζεται «να ενισχυθεί οικονομικά ο ESM, να προχωρήσει η τραπεζική ένωση και οι διαρθρωτικές αλλαγές για τις επενδύσεις».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης, ότι «θα πρέπει να γίνει η πραγμάτωση της πραγματικής ΟΝΕ, όπου θα υπάρχει επιμερισμός κινδύνου, επιμερισμός κυριαρχίας σε ένα πλαίσιο υπερεθνικής οικονομικής διακυβέρνησης. Έτσι, ο ESM θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο αντικαθιστώντας το ΔΝΤ, και θα ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος».

Ο Καμίνης

O δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αναφερόμενος στη στάση των πολιτών απέναντι στην Ευρώπη σημείωσε: «Συχνά φέρνω στο μυαλό μου την περίφημη φράση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν ρωτήθηκε πώς θα τα καταφέρουν οι ‘Έλληνες στους κόλπους της ΕΟΚ; Η απάντησή του, αν θυμάμαι καλά, ήταν κάτι του τύπου : «θα πέσουν στο νερό κι εκεί θα μάθουν να κολυμπάνε». Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς σ’ αυτήν την αίθουσα ότι μάθαμε οι ‘Έλληνες να κολυμπάμε στα βαθιά ευρωπαϊκά νερά. Φαίνεται όμως, πως ούτε οι υπόλοιποι ευρωπαίοι έχουν μάθει καλό κολύμπι. Γιατί όποτε αρχίζουν οι φουρτούνες στην ευρωπαϊκή θάλασσα – κάτι που τα τελευταία χρόνια συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά – αποδεικνύεται ότι η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη, ότι τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις».
Για τις προτάσεις του συγγραφέα ώστε να ξεπεραστεί η παρούσα στασιμότητα, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «στο θεσμικό επίπεδο, η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων πρέπει να ενισχυθεί, ειδικά για τις χώρες που έχουν παραχωρήσει τμήμα της εθνικής τους κυριαρχίας ως μέλη της νομισματικής ένωσης», συμφωνώντας με τον συγγραφέα του βιβλίου για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα μπορέσει να προχωρήσει υπό την προϋπόθεση ότι η Γερμανία θα πειστεί και προς το δικό της όφελος να εγκαταλείψει την άκαμπτη πολιτική της λιτότητας, που τρέφει το τέρας του εθνολαϊκισμού. «Εάν η Ευρώπη δεν αποδείξει ότι ακολουθεί μια πολιτική δραστικής μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, το εγχείρημα δεν πρόκειται να ευοδωθεί» είπε ο κ. Καμίνης.
Τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου, Λουκάς Τσούκαλης σημείωσε ότι «η Ευρώπη βιώνει τη χειρότερη κρίση από το ξεκίνημα της ενοποίησης και «αρκετοί τολμούν να σκεφτούν αυτό που θεωρείτο αδιανόητο πριν από 5-10 χρόνια: ότι μπορεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση να είναι παρένθεση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα