20χρονος τζιχαντιστής σχεδίαζε μια νέα «11η Σεπτεμβρίου»

Ο νεαρός 20χρονος Καναδός σχεδίαζε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Νέα Υόρκη παρόμοια σαν αυτήν της 11η Σεπτεμβρίου στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους. Ο εν λόγο τζιχαντιστής καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκισης.

Ο 20χρονος τζιχαντιστής καταδικάστηκε την Τετάρτη σε 40 χρόνια φυλακή. Κρίθηκε ένοχος πως σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη. Οι επιθέσεις θα γίνονταν το 2016 αλλά τις επέτρεψε ένας μυστικός πράκτορας του FBI. Ο Αμπντουλραχμάν Ελ Μπαχνασάουι καταδικάστηκε από δικαστήριο του Μανχάταν.

Ο Αμπντουλραχμάν Ελ Μπαχνασάουι, συνελήφθη τον Μάιο του 2016 στην πολιτεία Νιού Τζέρσι. Ομολόγησε πέντε μήνες αργότερα πως συμμετείχε στον σχεδιασμό των επιθέσεων, που θα διαπράττονταν εξ ονόματος του Ισλαμικού Κράτους. Ο 20χρονος Καναδός τζιχαντιστής σκόπευε να κάνει επιθέσεις στην Times Square της Νέας Υόρκης και το μετρό της πόλης. Οι επιθέσεις θα γίνονταν κατά τη διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού (αρχές Ιουνίου – αρχές Ιουλίου 2016).

Ο 20χρονος Καναδός τζιχαντιστής

«Ο Ελ Μπαχνασάουι σκόπευε, όπως το έθεσε με τα δικά του λόγια, να “δημιουργήσει μια νέα 11η Σεπτεμβρίου“. Χάρη (…) στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, εθνικές και διεθνείς, η συνωμοσία που απεργαζόταν απέτυχε», υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, ο Τζέφρι Μπέρμαν, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την απαγγελία της ποινής του Καναδού τζιχαντιστή.

Τα σχέδιά του αποκαλύφθηκαν όταν μυστικός πράκτορας του FBI τον προσέγγισε, παριστάνοντας τζιχαντιστή που ήθελε να συμμετάσχει στις επιθέσεις. Ο 20χρονος του είχε πει πως ήθελε να «σκοτώσει πολύ κόσμο» και να επιτεθεί ειδικά σε χώρους συναυλιών! «Μπαίνουμε με τα όπλα στα χέρια, όπως έκαναν εκείνοι οι τύποι στο Παρίσι», είχε προτείνει, αναφερόμενος στην επίθεση στο Μπατακλάν τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Διαβάστε επίσης